Exchange Nieuws, Regulatie Nieuws

Meerderheid van de Koreaanse crypto-exchanges wordt deze maand gesloten

De deadline voor Zuid-Koreaanse crypto-exchanges om te voldoen aan nieuwe compliance-eisen nadert snel. Hierbij zullen alle operators naar verwachting uiterlijk op 24 september een aanvraag voor een officiële licentie bij de Financial Services Commission (FSC) indienen.


Deadline voor nieuwe vereisten nadert

Het niet voldoen aan deze nieuwe vereisten van de Zuid-Koreaanse regelgevers zal naar verwachting tientallen crypto-exchanges wegvagen.

Marktpartijen en vertegenwoordigers van kleinere exchanges hebben het afgelopen jaar de nieuwe vereisten aangevochten, maar zonder succes. Nu verwachten insiders naar verluidt dat bijna 40 van de naar schatting 60 crypto-operators van het land gedwongen worden te sluiten.

Hun belangrijkste bezwaar was de verplichting dat alle exchanges moeten bewijzen dat ze werken met echte rekeningen bij Zuid-Koreaanse banken. De FSC heeft dit gerechtvaardigd door te stellen dat er een grote vraag is van klanten naar meer bescherming voor hun activa die worden bewaard op kleinere cryptoplatforms. Toch hebben de banken van Zuid-Korea voor het grootste deel geweigerd deel te nemen aan een risicobeoordelingsproces. De vier belangrijkste handelsplatforms van het land werken echter wel mee. 

Deze vier beurzen, Upbit, Bithumb, Korbit en Coinone, zijn al goed voor meer dan 90% van het totale handelsvolume van Zuid-Korea. Experts hebben de afgelopen maanden beweerd dat het nieuwe framework van de FSC klaar is om de crypto-ruimte van het land verder te versterken als een gemonopoliseerde markt.


Grote gevolgen voor beleggers

Kim Hyoung-joong is professor en hoofd van het Cryptocurrency Research Center aan de Korea University. Hyoung-joongs schattingen voorspellen dat de sluiting van massale exchanges 42 “kimchi-coins” zal elimineren. Dit is een bijnaam voor kleinere altcoins die op kleinere platforms worden verhandeld tegen de Koreaanse won. Lee Chul-yi, hoofd van de lokale crypto-exchange Foblgate, heeft de Financial Times het volgende verteld:

“Er wordt een situatie verwacht die lijkt op een bankrun rond de deadline. Beleggers kunnen hun bezit van ‘alt-coins’ die alleen op kleine exchanges zijn genoteerd, niet kunnen verzilveren. […] Ze zullen plotseling arm zijn. Ik vraag me af of toezichthouders de bijwerkingen aankunnen.”

Met altcoins die naar schatting 90% van het verhandelde volume op de cryptomarkten van Zuid-Korea vertegenwoordigen, heeft de FSC naar verluidt de exchange-operators die verwachten te sluiten geadviseerd om hun klanten uiterlijk op 17 september op de hoogte te stellen. Cho Yeon-haeng, president van Koreaanse Finance Consumentenfederatie, heeft beweerd dat het onwaarschijnlijk is dat de bescherming van de klant de prioriteit is voor die echanges die met dreigende sluiting worden geconfronteerd. Hierom worden “enorme verliezen voor beleggers” verwacht. Dit komt als gevolg van de bevriezing van activa en opschorting van de handel op kleinere platforms.

De regularing zal ook gevolgen hebben voor internationale exchange-operators. Binance heeft deze zomer al preventief Koreaanse won-handelsparen stopgezet om ervoor te zorgen dat het de Koreaanse wetgeving niet schaadt.

De nieuwe maatregelen zijn ontworpen om het enthousiasme van Koreanen voor cryptohandel te beteugelen. Dit komt te midden van de bezorgdheid dat particuliere beleggers, vooral die van jongere generaties, buitensporig lenen om te handelen. Ondertussen worstelen ze met onderdrukte lonen, een bevroren arbeidsmarkt en groeiende onroerend goed-prijzen.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten