Wat is KuCoin Crypto Lending?

KuCoin Crypto Lending is een peer-to-peer leenplatform waarop gebruikers hun crypto aan elkaar kunnen uitlenen om rente te verdienen. In essentie is KuCoin lending dus een platform waarmee jij jouw crypto aan het werk kunt zetten om een passief inkomen te verdienen of crypto kunt lenen om met een grotere positie te werken.

Om een lening af te sluiten moet degene die leent crypto in onderpand inbrengen om de lening enigszins veilig te stellen. Het risico dat de geldlener loopt is dat de koersen extreem dalen en het onderpand niet voldoende blijkt om de lening te dekken.

Kucoin_Icon

Wat zijn de risico’s?

Volgens KuCoin zelf is er een relatief laag risico verbonden aan KuCoin Crypto Lending. Als voorbeeld geven ze Alice die 90 USDT wil lenen om haar exposure op de markt te vergroten. Om dat te kunnen doen moet ze tenminste 10 USDT in onderpand aanhouden in haar account. Zodra ze de lening van 90 USDT heeft ontvangen staat ze op 100 USDT en is de schuldverhouding 90 procent. Als Alice dan een verkeerde beslissing maakt en de schuldverhouding naar 97 procent stijgt, dan wordt haar positie geliquideerd. Alle assets die dan overblijven worden gebruikt om de lening en de rente terug te betalen aan de geldlener. “In de meeste gevallen krijg je dus zowel het leenbedrag als de rente terug”, aldus KuCoin zelf over het risico.

Die vlieger gaat natuurlijk niet op als blijkt dat het project waar Alice in investeerde compleet is ingestort. Dat soort dingen komen niet vaak voor, maar het is niet onmogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het falen van het Terra-ecosysteem, waardoor de UST en LUNA in sneltreinvaart al hun waarde verloren. Bij de liquidatie van Terra ging er in totaal voor 40 miljard dollar aan vermogen in rook op. Het klopt dat het risico op problemen over het algemeen niet groot is, maar als het misgaat kan je ineens alles kwijt zijn. Wees je daarvan bewust en zet voor dat relatief kleine rendement niet je hele cryptovermogen op het spel.

Automatisch uitlenen

Een interessante functie op het KuCoin Crypto Lending platform is “Auto-Lend”. Hierbij kun jij precies aangeven welk deel van jouw vermogen beschikbaar is voor de leenmarkt. KuCoin zet daarna hun computers aan het werk om dat deel van jouw vermogen tegen een optimale rente in de markt weg te zetten. Zodra de markt een rente aantikt die hoger of gelijk is aan jouw minimumrente gaat het systeem jouw fondsen uitlenen.

Als jij bijvoorbeeld jouw minimale dagrente op 0,05 procent hebt en de huidige marktrente is 0,1 procent, dan zorgt het systeem er automatisch voor dat jouw fondsen tegen 0,1 procent per dag uitgeleend worden. Als jouw minimale dagrente op 0,2 procent staat, dan zet het systeem op dat niveau orders in de markt.

Op het platform kun je momenteel meer dan 70 verschillende cryptocurrencies lenen en uitlenen. Onder deze 70 munten bevinden zich uiteraard Bitcoin en Ethereum, maar ook andere populaire munten als Cardano, Tezos en nog veel meer. Wat dat betreft is er dus voor ieder wat wils bij KuCoin Crypto Lending.

Passief inkomen

Als je momenteel niets doet met jouw cryptovermogen en een klein deel daarvan aan het werk wil zetten, dan is KuCoin Crypto Lending een mooi platform om een bescheiden passief inkomen te verdienen. Helemaal passief is het uiteraard niet, want je moet een risico nemen en dat kan soms wat stress opleveren. Zeker als de markt zich zo gedraagt als het in de eerste maanden van 2022 heeft gedaan. Als grote spelers binnen de markt beginnen om te vallen, dan kan het snel gaan met de koersen. Dat zorgt voor grote angst in de markt, maar dat vertaalt zich uiteraard ook door in een hogere rente. Hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. Als vrijwel niemand zijn crypto wil uitlenen en er is enorm veel vraag naar leningen, dan stijgt de rente vanzelf. Andersom is natuurlijk ook waar. Als het leen-aanbod groot is en er zijn bijna geen vragers, dan moet je het met een lagere rente doen.

Wat KuCoin zelf vaak ziet is dat er tijdens momenten van volatiliteit in de markt veel vraag naar leningen is. Handelaren worden dan hebberig en willen hun winsten vergroten door hun positie kunstmatig uit te breiden met geleend geld. “Dit is de reden waarom de jaarlijkse rente op USDT soms de 40 procent kan bereiken. Als de markt stabiel is, dan zie je de rente vaak terugvallen naar een percentage van 15 procent”, aldus KuCoin zelf over het gedrag van de rentes. Natuurlijk is 15 procent op de Amerikaanse dollar nog steeds een enorme rente die je bij een bank nooit zult krijgen. Dat is aantrekkelijk, maar wederom de waarschuwing dat je ook moet bedenken dat die hoge rente er is omdat er meer risico aan de markt verbonden is.

Is KuCoin Crypto Lending betrouwbaar?

KuCoin zelf is een internationale cryptobeurs die al sinds september 2017 actief is in de markt. Daarmee is het vergeleken met de traditionele wereld een jong bedrijf, maar voor de cryptomarkt is een periode van 5 jaar enorm. Zeker als je bedenkt dat Bitcoin pas sinds 2009 bestaat. In relatief korte tijd heeft KuCoin zich ontwikkeld tot één van de top 5 grootste beurzen ter wereld en heeft het meer dan 18 miljoen gebruikers in 207 landen. In totaal zijn er op KuCoin meer dan 700 assets te vinden en heeft het platform meer dan 1.200 handelsparen.

Verder is er door enkele grote investeringsmaatschappijen geld in het platform gepompt en valt niet te ontkennen dat het een professioneel platform is. In hoeverre dat KuCoin een betrouwbare partij maakt is iets waar je zelf over moet oordelen. Het feit dat ze vrijwel iedere munt die wil betalen op de beurs noteren spreekt niet helemaal in hun voordeel. Aan de andere kant zijn ze simpelweg een marktplaats en willen ze met hun grote aanbod aan de vraag uit de markt voldoen. Op basis van de omvang van de beurs zit het met de infrastructuur van het platform wel goed. KuCoin zal niet zomaar verdwijnen, waardoor je fondsen daar waarschijnlijk wel veilig zijn.