Wat zijn KuCoin Futures?

KuCoin staat bekend als de “exchange van het volk”, een bijnaam die het onder andere te danken heeft aan het grote aanbod van 700 verschillende cryptomunten.

Sinds kort kunnen de ruim 18 miljoen gebruikers van KuCoin ook aan de slag met futures. Het handelsplatform zelf omschrijft KuCoin Futures als een gemakkelijk, gebruiksvriendelijk, veilig en transparant derivatenplatform. Met KuCoin Futures is het mogelijk om met 100x leverage te handelen op meer dan 110 verschillende munten.

Interessant is dat KuCoin Futures ook een lite-versie heeft, die speciaal gericht is op beginners. Heb jij nog nul ervaring met futures? Dan is dit wellicht een leuke manier om in te stappen.

Kucoin_Icon

Wat is KuCoin?

Voordat we verdergaan over het nieuwe derivatenplatform van KuCoin, eerst een korte introductie van het handelsplatform zelf. KuCoin is een wereldwijd beursplatform dat gevestigd is in de Seychellen. Het platform heeft de focus op de gebruikers, waarvoor het inmiddels 700 verschillende munten, spothandel, margin-handel, P2P-fiathandel, futures-handel, staking en lending mogelijkheden aanbiedt.

In 2022 haalde KuCoin meer dan 150 miljoen dollar aan investeringen binnen, waarmee het beursplatform op 10 miljard dollar gewaardeerd is. Daarmee behoort het tot de grotere partijen van de industrie en kun je ervan op aan dat KuCoin niet zomaar verdwijnt. Dat even kort over KuCoin, laten we nu inzoomen op het derivatenplatform.

Wat is KuCoin Futures?

KuCoin Futures is een nieuw derivatenplatform dat is ontwikkeld door het KuCoin team. De handel in futures of derivaten is ook wel bekend als de handel in contracten. Je koopt hierbij een contract om op een bepaalde datum tegen een bepaalde koers Bitcoin te kopen of te verkopen. Heb je bijvoorbeeld nu niet genoeg geld om Bitcoin te kopen, maar verwacht je een grote koersstijging? Dan kun je een futures-contract kopen, waarmee je in de toekomst tegen een nu al vastgestelde koers Bitcoin kunt kopen.

Heb jij bijvoorbeeld het idee dat Bitcoin richting het einde van 2022 naar 100.000 dollar gaat? Dan kun jij nu contracten kopen die jou de garantie geven om in december nog voor 30.000 dollar Bitcoin te kopen. Uiteraard betaal je daar wel een kleine premium voor, omdat je anders volledig zonder risico deze contracten kunt afsluiten. In principe ben je dus een beetje met mensen aan het wedden over de Bitcoin koers of de koersen van andere cryptocurrency’s.

Met KuCoin Futures kun je ook gebruikmaken van een hefboom (leverage) en daarmee je vermogen nog sneller laten groeien of krimpen. Op het nieuwe derivatenplatform van KuCoin is het mogelijk om met een leverage van tot wel 100x te handelen. Dat betekent dat jij bij een stijging van 1 procent een koerswinst van 100 procent pakt. Andersom is uiteraard ook waar. Pas dus goed op waar je aan begint met dit soort contracten.

Er zijn namelijk een hoop mensen flink in de schulden geraakt door hiermee te spelen. De cryptomarkt is immers extreem volatiel en een “foutje” is snel gemaakt op de derivatenmarkt. Ons advies is om nooit met meer geld te spelen dan je bereid bent te verliezen.

De voordelen van KuCoin Futures

KuCoin Futures biedt twee opties aan: de professionele versie van het platform en de lite versie voor beginners. Wat betekent dat ook nieuwelingen aan de slag kunnen met futures bij KuCoin. Met KuCoin Futures Brawl hebben ze er voor beginners zelfs een laagje entertainment in weten te krijgen, waardoor het leren spelen met futures nog leuker is. Het is echter wel goed om je er continu van bewust te zijn dat je met futures in potentie met vuur speelt. Doe dus altijd de spreekwoordelijke vuurwerkbril op, want het is zonde als jouw portfolio in je gezicht ontploft.

Een ander voordeel van KuCoin Futures is het feit dat je met minder geld meer kunt verdienen. Je kunt Bitcoin futures al vanaf 1 dollar aanschaffen en die vervolgens met 100x leverage aan het werk zetten. Wees je er echter van bewust dat we het dan niet meer over investeren hebben. Als je met 100x leverage gaat spelen dan ben je puur aan het gokken. Er zijn echter verhalen van investeerders die op deze manier in een mum van tijd miljoenen bij elkaar gespeeld hebben. Het tegenovergestelde is echter ook waar.

Met een aanbod van meer dan 100 verschillende cryptocurrency’s voor KuCoin Futures is er voor ieder wat wils op het derivatenplatform. De kans is in ieder geval groot dat één van jouw favoriete munten er tussenstaat. Als laatste zorgt KuCoin er als grote internationale beurs voor dat het derivatenplatform veilig en robuust is. De koersindex voor het derivatenplatform kijkt namelijk naar de koersen op de spotmarkt van 6 grote beursplatformen, waardoor de kans op een ongelukkige liquidatie klein is.

Hoe kan ik KuCoin Futures gebruiken?

Om KuCoin Futures te gebruiken moet je uiteraard inloggen op het platform, om vervolgens naar het kopje “Derivatives” te navigeren. Hier klik je in het dropdown-menu op “Futures Classic.”

De volgende stap is om op “Enable Futures Trading” te klikken, de tekst te lezen en daar vervolgens mee akkoord te gaan. Ga je niet akkoord? Dan is het helaas niet mogelijk om het KuCoin Futures derivatenplatform te gebruiken.

Daarna is het tijd om je assets naar “KuCoin Futures” te verplaatsen. Dit doe je door naar het wallet-icoon te navigeren met je muis en vervolgens op “Futures Account” te klikken. Deze stap brengt je naar de Futures Assets pagina.

Hier kun je vervolgens op twee manieren fondsen op het platform zetten. De eerste manier is door een directe storting vanaf een ander platform te doen met USDT of Bitcoin. Als je ervoor kiest om USDT op het platform te zetten, dan is het belangrijk om goed te kijken via welke blockchain je dat regelt.

Als je reeds Bitcoin of USDT op KuCoin hebt staan, dan kun je simpelweg op “Transfer” klikken en aangeven hoeveel je vanuit jouw wallets naar het derivatenplatform wil sturen.

Is dat gelukt? Dan kun je aan de slag! Onder het kopje “Trade” ga je naar het handelsplatform en daar kun je vervolgens jouw koop (Long) of verkoop (Short) order plaatsen. Daarnaast is het mogelijk om aan te geven hoeveel leverage je op de order in kwestie wil hebben.

Vervolgens kun je onder de grafiek zien hoe het met je orders gaat. Tegen welke koers je bent ingestapt en wat op dit moment de status van je order is. Als je aan de slag gaat met futures, vergeet dan niet om “take profits” en “stop losses” in te stellen. Hiermee voorkom je dat je voor al te grote verrassingen komt te staan.