Crypto termen

51% aanval

Een 51%-aanval is een situatie waar meer dan de helft van de computerkracht binnen een bepaalde blockchain van één persoon of één geconcentreerde groep komt. Dit zorgt ervoor dat deze groep de complete controle over deze blockchain krijgt. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld al het minen stoppen, alle transacties stoppen of elke coin van deze specifieke blockchain oneindig vaak uitgeven.


ASIC

Een ASIC (application specific integrated circuit) is taakgerichte hardware die er alleen op gericht is om crypto te minen, waardoor deze dit veel effectiever en efficiënter doen. Dit leidt ertoe dat de Hashrate zou stijgen, aangezien de rekenkracht van ASIC’s hoger is.


ATH

ATH staat voor ‘All Time High’. Deze term geeft aan dat een bepaalde cryptomunt op zijn allerhoogste punt ooit staat qua prijs. De munt heeft op dat moment zijn hoogste punt bereikt.


Bagholder

Dit is een term die wordt gebruikt voor een trader die HODL erg serieus neemt. Iemand die dus tot in het oneindige zijn munten in een portefeuille houdt.


Bearmarket

Een markt die langdurig een dalende trend aanhoudt noemt men een bear market. Dit komt van de beer die zijn prooi omlaag slaat.


Bearwhale

Met de term bearwhale worden de termen bear en whale gecombineerd. Kort samengevat is een bearwhale een vermogend persoon die inzet op de daling van een cryptomunt of markt.


Bullmarket

Een markt met veel potentie. Grote investeerders zijn optimistisch en verwachten grote winst te kunnen maken in de toekomst. Dit komt van de stier die geregeld met zijn horens omhoog zwaait.


Bitcoin

Met het groeiende aantal online transacties en het stijgende wantrouwen richting banken na de financiële crisis van 2008 stijgt de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel. Dit betaalmiddel zou parallel naast het bestaande financiële systeem moeten kunnen bestaan. Het belangrijkste daarbij is dat dit nieuwe systeem decentraal is opgezet en er dus geen single point of failure is.

Bitcoin is het antwoord op de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel. U kunt Bitcoin het beste zien als een digitale vorm van cash geld: een manier van waarde uitwisseling rechtstreeks van persoon naar persoon, zonder dat er een derde partij bij betrokken is. Dit noemen we peer-to-peer.


Blockchain

Wat is blockchain technologie nou precies? We nemen als voorbeeld een groothandel in groente en fruit. De financiële administratie van het bedrijf loopt via een grootboek, daarin staat alles over de inkoop en verkoop van groente en fruit. Als het bedrijf zaken doet met een andere partij wordt er een beroep gedaan op een vertrouwde tussenpersoon om de transactie de valideren, bijvoorbeeld een notaris of een bank.

Wat Blockchain technologie doet, is die vertrouwde tussenpersoon vervangen door een netwerk van computers. In feite is blockchain een openbare database met daarin de boekhouding van elke transactie die ooit gedaan is. Een nieuwe transactie wordt telkens als een ketting geregen aan de bestaande datablokken van transacties. Vandaar de naam block-chain.

Omdat het hele netwerk een kopie van de blockchain bijhoudt dat constant ververst wordt. Worden frauduleuze transacties direct door het systeem opgemerkt. Wat Blockchain zo aantrekkelijk en populair maakt is dat de technologie gebruikt kan worden bij elk type afspraak of transactie.


Buy the rumour, Sell the news

“Buy the rumour, sell the news” is een zin wat veel in de wereld van het handelen voorkomt, ook binnen de cryptocurrency wereld. Maar wat houdt dit precies in?

Wij nemen als voorbeeld een nieuwsbericht van Bitcoin. Bitcoin komt met een update. Exacte details van de update zijn nog niet bekend. Maar het schijnt een grote ontwikkeling te zijn.  De hype is groot. Men gaat vol Bitcoins inkopen waardoor de koers stijgt. Nu kunnen er drie dingen gebeuren:

De details van de update worden bekendgemaakt. De update is goed, toch verkopen veel mensen de Bitcoins, vanuit de overtuiging dat het slim is om in te kopen op de eerste aankondiging van de update en de hype wat volgt. Het is onmogelijk om de hype vast te houden. Het slechtste scenario is dat de details van de update een flop is en de Bitcoin volledig instort. De details van update zijn echt geweldig. Er is een nieuwe waardetoevoeging ontwikkeld!  De hype houdt aan en de Bitcoin stijgt verder.


Cryptocurrency

Cryptogeld is waarde in de vorm van een bedrag in een cryptovaluta, of – met een Engels woord – cryptocurrency. Dit laatste is een soort digitale munteenheid, die vaak gebruikt wordt als alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten. ’s Werelds bekendste cryptovaluta is de Bitcoin.


Ethereum

Waar Bitcoin een manier heeft gevonden om op een digitale manier waarde over te kunnen dragen, rechtstreeks van persoon naar persoon, gooit Ethereum het over een andere boeg. Het Ethereum netwerk is bedoeld als ruggengraat van een nieuw soort internet. Het zal de basislaag moeten vormen waar decentralized applications (DAPP’s) en smart contracts op gelanceerd kunnen worden. Vergeleken met de huidige internetapplicaties die gecentraliseerd zijn zouden DAPP’s veel veiliger, privacy vriendelijker en niet te censureren zijn.

Om een DAPP of smart contract te maken heb je natuurlijk wel wat kennis van programmeren nodig. Ethereum heeft een eigen programmeertaal ontwikkelt: Solidity. Met Solidity zou het eenvoudiger moeten worden om DAPP’s en smart contracts te programmeren.


FOMO

Wanneer een koers van een bepaalde coin dusdanig is gestegen, denkt men veelal: “Dit is de nieuwe Bitcoin/Ethereum!”. Op dit moment ontstaat de Fear Of Missing Out – Bang om buiten de boot te vallen. Hierdoor denkt men niet rationeel na over de aankoop. Wellicht was de recente stijging precies het hoogste punt? Is het komende dagen mogelijk dat hij gaat dalen? Maak altijd een weloverwogen beslissing!


FUD

FUD staat voor Fear Uncertainty and Doubt, wij kennen dit als angst, onzekerheid en twijfelachtig. Het zijn diverse emoties en gevoelens die een trader kan hebben wanneer een markt onzeker is in negatieve zin.

Bijvoorbeeld wanneer er geruchten of speculaties rondgaan van een mogelijke prijsdaling van een bepaalde coin. Een goede trader houdt zijn emoties onder controle, ook wanneer hij een verlies maakt op zijn trade.


Fork

Een fork gebeurt wanneer een alternatieve operationele versie van de huidige blockchain zich permanent afscheidt. Dit kan op drie verschillende manieren gebeuren:

  • Door een 51%-aanval.
  • Door een bug in het programma.
  • Doordat er nieuwe substantiële wijzigingen in de huidige blockchain gemaakt moeten worden.

Fiat geld

Fiatgeld is geld waarvan de waarde puur is gebaseerd op het vertrouwen dat mensen erin hebben. Het is niet gerelateerd aan vaste materie zoals goud of zilver. Hierdoor geeft het banken en de overheid de kans om, afhankelijk van de behoefte, zoveel bij te drukken als zij nodig achten.

Voor overheden brengt dit een groot voordeel met zich mee, te alle tijden hebben zij grip op de economie en eventuele koersschommelingen. Het nadeel is dat wij als burgers hier een grote prijs voor betalen. Deze prijs betalen wij in de vorm van inflatie en verlaagde koopkracht.

Neem als voorbeeld uw overgrootvader, hij is heel zijn leven spaarzaam geweest en is in 1957 gestopt met werken. Destijds dacht hij dat zijn 1 miljoen euro in zijn kussensloop wel genoeg zou zijn voor zichzelf en minstens een opvolgende generatie om zorgeloos te leven. Helaas hield overgrootvader geen rekening met inflatie en de CPI, Consumer Price Index.

De miljoen euro uit 1957 is vandaag nog ruim honderdelf duizend euro waard. Dat betekent dat het geld in 62 jaar tijd ruim 89% minder waard is geworden.


Hashrate

De hashrate is de wiskundige moeilijkheidsgraad waarin crypto’s gemined worden. Hoe meer miners actief zijn binnen het netwerk, hoe hoger de hashrate wordt.


HODL

Deze term horen we toch wel het vaakst vallen en op het eerste gezicht, lijkt het alsof hier de term ‘HOLD’ wordt bedoeld. En dat is ook zo! De term HODL is zijn eigen leven gaan leiden, nadat in 2013 een forumpost werd geopend, met daarin deze term. De post zelf leek te zijn geschreven door een beschonken bitcoin fanatiekeling.

Hij schreef: “I am Hodling”. Vanaf dat moment heeft iedereen deze verkeerd gespelde term overgenomen en is er ook een uitgeschreven term voor bedacht. HODL helemaal uitgeschreven: Hold On For Dear Life. Wanneer mensen spreken over deze term, wordt er bedoeld dat een bepaalde munt op een dag winstgevend zal zijn.


ICO/IEO

ICO staat voor ‘initial coin offering’, oftewel de eerste munt uitgave. IEO staat voor ‘initial exchange offering.’

Een ICO is eigenlijk de crypto versie van crowdfunding. Men koopt als investeerder tokens van een blockchainstartup. Als een startup succesvol wordt, stijgen de coins in waarde. Een IEO is vrijwel hetzelfde, alleen wordt de crowdfund georganiseerd via een exchange.


Masternode

Masternodes zijn servers die volledige kopieën van de blockchain behouden. Het is te vergelijken met miners, maar dan de Proof-of-Stake versie. Het instand houden van een Masternode gebeurt op basis van het staken van coins, waarin (vaak) een grote hoeveelheid coins gealloceerd worden en dus stilstaan en niet actief op de markt worden verhandeld. Dit is niet de essentie van een masternode maar een bijgevolg.

Het doel van de grote hoeveelheden coins vastzetten is om de drempel van het faciliteren van een masternode te verhogen, waardoor het duurder wordt voor een kwaadwillige partij om de masternode te misbruiken. Als een masternode zich namelijk misdraagt kunnen de gestakede coins namelijk inbeslag worden genomen.

Vaak kunnen kleinere houders van coins hun coins alloceren aan masternodes door bepaalde masternodes te kiezen. Zodoende krijgen deze masternodes wel de stakerechten van deze munten, maar niet de rechten om deze munten te verplaatsen en dergelijke. De keuze voor een masternode wordt vaak gedaan op basis van de vergoeding die zij beschikbaar stellen.


POW en POS

Op het moment er geen munten via een exchange worden aangekocht, zijn er nog twee gangbare manieren om coins te verkrijgen.

Dit kan gebeuren door de coins te minen (PoW) of door de coins in eigen wallet te houden (PoS). Wanneer de coins in de wallet vastgehouden wordt, wordt er gesproken van ‘staken’. Men ontvangt periodiek van het netwerk ‘gratis’ coins. De reden hierachter is dat de ontwikkelaar van de coin graag heeft dat de wallet actief verbonden is met het internet. Dit draagt immers bij aan de gezondheid van het netwerk van die betreffende coin.


Private key

Een tekenreeks van letters en getallen dat geheim gehouden wordt door de gebruiker. Deze is speciaal ontworpen om een digitale overdracht te ondertekenen waarbij gebruik wordt gemaakt van een publieke sleutel. In het geval van Bitcoin is dit een private key die dient te werken met een public key.

Met een private key kunnen alle transacties uitgevoerd worden. Deze bevestigen de identiteit van de eigenaar van een public key, het is daarom van belang de private key van een blockchain wallet nooit met derden te delen.”


Public key

Een tekenreeks van letters en getallen dat openbaar is en dus door iedereen kan worden bekeken. Deze kan worden gebruikt in combinatie met een private key om een digitale transactie te ondertekenen.

Dit kan eigenlijk gezien worden als een bankrekeningnummer, iedereen kan deze zien maar alleen de rekeninghouder (private key) kan acties initiëren.


Pump and dump groepen

Wanneer de waarde van een relatief kleine coin zonder duidelijke reden opeens heel hard stijgt is de kans groot dat dit door zogenaamde ‘pump and dump’ groepen komt.

Dit zijn kapitaalkrachtige en invloedrijke groepen die grote hoeveelheden van een coin kopen en deze ook gaan promoten. Hierdoor zal de koers van deze coin flink stijgen. Wanneer de stijging voldoende is dumpen zij massaal hun eerder aangekochte coins en strijken de winst op. De koers zal hierdoor weer zeer snel dalen.

Pump and dump groepen spelen in op het gevoel van beginnende investeerders die een coin flink zien stijgen. Doordat deze de boot niet willen missen stappen ze ook in, echter is de stijging dan al dusdanig dat de late instappers uiteindelijk na de dump met verlies achter zullen blijven.


REKT

Rekt is net als HODL verkeerd gespeld. Rekt komt van het Engelse woord ‘wrecked’ wat wij vertalen als vernield. Met Rekt wordt een persoon bedoeld die zijn portefeuille heeft zien kelderen door een koersdaling.


Stop loss 

Een stop loss order, oftewel een conditional order, is een order die ervoor zorgt dat  coins op een bepaalde prijs worden verkocht op het moment de prijs daalt om te voorkomen dat meer verlies wordt geleden.

Als voorbeeld: stel er zijn altcoin gekocht op 0.0005 BTC per stuk en het verlies moet beperkt blijven, dan kan in dit geval ingesteld worden dat de munt automatisch op 0.0004 BTC wordt verkocht.

Wanneer binnen dit scenario een normale order gebruikt zou worden, wordt het aanbod direct verkocht aan de hoogste koper. Een stop-loss voorkomt dit, zodat er ingesteld kan worden dat de verkooporder pas wordt aangemaakt als een bepaalde prijs wordt behaald – de ‘trigger’.

Kijkend naar het voorbeeld, wordt er voor 0.0005 gekocht en is de trigger ingesteld op 0.00045 dan plaatst het systeem automatisch een sell-order voor 0.0004. In dit scenario wordt er nog verlies geleden, maar wordt het risico op verder verlies beperkt.

Samenvattend is een stop loss order een order die geactiveerd wordt door een conditie.


To the moon

Deze term zien we veel op social media voorbij komen. Mensen die een bepaalde cryptomunt in het bezit hebben en hopen dat er een moment komt waarop de prijs van de munt naar ongekende hoogtes stijgt. Oftewel een stijging richting de maan.


Whales

Een whale is een persoon die een groot percentage van een bepaalde cryptomunt bezit. Vaak is het zo dat een whale hierdoor ook de prijs van deze cryptomunt kan beïnvloeden.


Whitepaper

Een document dat het protocol van de cryptomunt beschrijft.


Yield

Yield is het rendement van een kapitaalinvestering. Het rendement uit een kapitaalinvestering wordt uitgedrukt in een percentage. De opbrengst bestaat vaak uit dividend of rente.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten