Newsbit

Exchange Chart

(Crypto traden) How to: support en resistance?

Exchange Chart

Support en resistance zijn één van de makkelijkste en misschien wel de belangrijkste toevoegingen op je charts. Vandaag gaat crypto analist Thijs jullie dan ook iets uitleggen over horizontal (horizontale) support en resistance levels.


De basis

De benamingen zeggen het eigenlijk al. support: steun, resistance: weerstand. Zo moet je er dan dus ook naar kijken.

Bij een resistance level kan je verwachten dat de prijs een move naar beneden maakt en bij een supportzone is dat dan vice versa en kan je verwachten dat je enige prijsbeweging naar boven ziet vanaf de support.

Eén van de belangrijke dingen die je altijd moet onthouden is het aantal raakpunten van de support of resistance. Ik neem altijd als vuistregel 2, 3 of meer. Heeft ie dat niet, dan is er wellicht een support/resistance zone in de maak.

Ook is het zo dat voorgaande support levels een resistance level kan worden als de prijs er doorheen valt. Daarbij komt dan ook dat voorgaande resistance (weerstand) ook een support (ondersteuning) kan worden als de prijs er doorheen breekt.


Hoe ziet dat er nou uit op de chart?

Je kan je support en resistance zones eigenlijk op alle timeframes tekenen. Natuurlijk is het wel zo dat hoe hoger het timeframe, des te betrouwbaarder en sterker die zone is. Dus bijvoorbeeld de daily en de 4h (4 hours) zijn sterke timeframes die vaak de overhand hebben, terwijl de 1h (1 hours) en de 15min veel meer gemixte signalen (ruis) laten zien.

Analist Thijs vertelt dat hij zijn support en resistance levels vaak in blokvorm tekent, aangezien ze dan accurater zijn. Een blokvorm heeft de Engelse benaming ‘Orderblock’ en dat wil niet meer zeggen dan een blok waar heel veel liquiditeit en dus orders liggen.

Zo kunnen we op de onderstaande ETH/BTC chart mooi zien waar de support zit. Ook kunnen we daarop zien dat de prijs een flinke move naar boven maakt (groene pijlen) wanneer die wordt geraakt.

Blauw = support | Groene pijl = move naar boven

Op de daily chart van ETH/BTC , die je hieronder kunt vinden, kun je ook zien wat de resistance levels zijn (groen blok). De prijs wordt daar steeds terug gedrukt naar beneden. Bij de blauwe pijl kun je zien dat de support werd getest, maar dat de koers daar geen stijging maakte, met als gevolg dat de prijs er doorheen viel. Nu dient de verloren support dus als een resistance (weerstand).

Groen = resistance | Blauw = support

Kortom

Support en resistance zijn een perfecte toevoeging op je charts. Ook kan je vaak vrij gemakkelijk en succesvol traden door te kopen vlak boven de support en te verkopen vlak onder de resistance. Denk daarbij wel altijd aan een gezonde risk to reward ratio. Trade safe!

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top