Newsbit

Wat is IOTA?

IOTA is een cryptocurrency als geen andere. Deze crypto maakt namelijk als enige cryptomunt geen gebruik van de blockchain. IOTA maakt gebruik van een techniek genaamd ‘Directed Acyclic Graph’ afgekort ook wel ‘DAG’ genoemd. Deze techniek maakt het mogelijk dat er geen transactie kosten betaald hoeven te worden bij gebruik van IOTA.

Naast deze techniek maakt IOTA gebruik van een protocol genaamd ‘Tangle’. Dit protocol is ontwikkeld om alle apparaten die over internet beschikken aan elkaar te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan een koffiezetapparaat die zelf nieuwe koffiebonen bestelt als deze op zijn, of een garagedeur die opengaat als jij met je auto aan komt rijden.

Tip: Hieronder vind je een video die je uitlegt wat IOTA en Tangle precies inhouden.


Waar kan ik IOTA voor gebruiken?

IOTA heeft dus, zoals we hierboven gelezen hebben, een vrij complex en groot doel voor ogen. Namelijk de wereld technologische verbeteren. Vandaar de naam ‘IOTA’ dit is een afkorting voor ‘Internet Of Things Application’. In een toekomstige wereld gebruikt (bijna) elk apparaat internet. Via het IOTA netwerk kunnen al deze apparaten met elkaar verbonden worden.

Naast deze grote doelstelling is IOTA ook gewoon een cryptocurrency. Dit betekent dat er transacties plaats kunnen vinden met deze digitale valuta. Echter zien de meeste investeerders IOTA op dit moment, net zoals andere crypto’s, gewoon als een investering.


Hoe verschilt IOTA van andere crypto’s?

IOTA is vrij verschillend van Bitcoin, maar ook van alle andere cryptocoins. IOTA maakt namelijk, zoals we hierboven gelezen hebben, als enige geen gebruik van de Blockchain. Daarnaast is een groot verschil dat het IOTA netwerk steeds sneller wordt, als er meer transacties plaatsvinden met de cryptomunt. Bij de andere crypto’s wordt het netwerk overbelast en daardoor dus minder snel.


De IOTA koers

 De IOTA koers is, zoals eigenlijk elke cryptokoers, zeer bewegelijk. Het is dus mogelijk dat de IOTA koers van de één op de andere dag met 30% stijgt, of daalt. De IOTA koers hangt af van een aantal hoofd factoren. Deze factoren zijn hieronder te vinden:

  • Nieuwe updates voor het IOTA netwerk.
  • Nieuwe samenwerkingen met bedrijven of banken.
  • Nieuws over de acceptatie van IOTA en andere crypto’s.

In de onderstaande grafiek is de IOTA koers te zien (de koers is in dollars). In deze grafiek is de IOTA koers vanaf mei 2017 tot nu te zien. Tussen mei 2017 en december 2017 is de IOTA koers aan het schommelen tussen de $0.25 en $0.80. Midden december 2017 is de IOTA koers zeer explosief gestegen tot een hoogtepunt van zo’n $5.30 die bereikt werd op 20 december 2017. Na dit hoogtepunt is de IOTA koers, net zoals de andere crypto koersen flink teruggezakt.


Waar kun je IOTA kopen?

Er zijn vrij veel crypto exchanges waar je IOTA kunt kopen. Helaas is het (nog) niet mogelijk om IOTA te kopen bij Coinbase. Ben jij benieuwd bij welke exchanges je IOTA wel kunt kopen? Newsbit heeft een aantal betrouwbare crypto exchanges die IOTA verkopen voor jou op een rijtje gezet.

Wil je meer weten over de verschillende exchanges? Druk dan op de exchange waar jij meer over wilt weten.


Wie zijn de oprichters van IOTA?

IOTA is opgericht in 2015 door 4 personen genaamd: Dominik Schiener, David Sønstebø, Sergey Ivancheglo en Serguei Popov. Alle 4 de oprichters hebben IOTA opgestart met als doel de wereld verder te helpen. Naast de 4 oprichters staat er een team van 44 personen achter IOTA. Dit team bestaat uit ICT’ers, wiskundigen, marketeers en adviseurs.

Het hoofdkantoor van IOTA is gevestigd in Berlijn, wat door veel Europeanen gezien wordt als de Europese hoofdstad van de technologie.


Wat zijn de voordelen van IOTA?

1. Goed schaalbaar
Een belangrijk voordeel van IOTA is dat deze cryptocurrency zeer schaalbaar is. Hierdoor is het mogelijk voor IOTA om zeer veel transacties per seconde uit te voeren.

2. Geen transactie Fee
Een groot voordeel van IOTA is dat er geen transactie fee betaald hoeft te worden. Dit betekent dus dat als je 10.000 euro overmaakt de ander ook 10.000 ontvangt. Ook als je 0.01 cent overmaakt ontvangt de ander 0.01 cent. De gebruiker verliest dus helemaal niks in het transactieproces.

3. Offline transacties zijn mogelijk
Een ander voordeel is dat de cryptomunt ook offline werkt. Er hoeft geen goede internet verbinding te zijn bij het gebruik van IOTA.

4. Veilig
Tenslotte is een voordeel dat het IOTA netwerk zeer veilig is. Het team uit Duitsland zorgt ervoor dat alle data goed gecodeerd is en het netwerk niet te hacken is.


Wat zijn de nadelen van IOTA?

1. IOTA ondersteunt geen Smart Contracts
Een belangrijk nadeel van IOTA die vaak aangedragen wordt is, dat het IOTA-netwerk geen Smart Contracts ondersteunt. Hierdoor kan deze crypto niet concurreren met crypto’s als Ethereum.

2. Nog niet bekend bij een grote groep mensen
We zien dat Bitcoin nu pas echt geaccepteerd wordt door de zogenoemde Mainstream. Langzamerhand volgen altcoins zoals Ethereum en Ripple. Echter zijn veel altcoins zoals IOTA nog niet heel bekend onder een grote groep mensen.

3. Nog niet volledig geaccepteerd
Net als andere cryptocurrencies is IOTA nog niet helemaal geaccepteerd. Veel overheden zijn bang dat cryptocurrencies schadelijk zijn voor het financiële systeem. Overheden hebben namelijk nog geen goede regelgeving voor cryptocurrencies.

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top