Fiat geld

Fiatgeld is geld waarvan de waarde puur is gebaseerd op het vertrouwen dat mensen erin hebben. Het is niet gerelateerd aan vaste materie zoals goud of zilver. Hierdoor geeft het banken en de overheid de kans om, afhankelijk van de behoefte, zoveel bij te drukken als zij nodig achten.

Voor overheden brengt dit een groot voordeel met zich mee, te alle tijden hebben zij grip op de economie en eventuele koersschommelingen. Het nadeel is dat wij als burgers hier een grote prijs voor betalen. Deze prijs betalen wij in de vorm van inflatie en verlaagde koopkracht.

Neem als voorbeeld uw overgrootvader, hij is heel zijn leven spaarzaam geweest en is in 1957 gestopt met werken. Destijds dacht hij dat zijn 1 miljoen euro in zijn kussensloop wel genoeg zou zijn voor zichzelf en minstens een opvolgende generatie om zorgeloos te leven. Helaas hield overgrootvader geen rekening met inflatie en de CPI, Consumer Price Index.

De miljoen euro uit 1957 is vandaag nog ruim honderdelf duizend euro waard. Dat betekent dat het geld in 62 jaar tijd ruim 89% minder waard is geworden.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten