Gandria, Lugano
Bitcoin

El Salvador en Lugano tekenen overeenkomst om de Bitcoin-adoptie verder te verspreiden

El Salvador werd in 2021 het eerst land ter wereld dat Bitcoin omarmde en adopteerde als wettig betaalmiddel. Niet lang daarna volgde ook de Zwitserse stad Lugano met vergelijkbaar nieuws. Nu gaan de twee samenwerken om de adoptie van Bitcoin over de wereld te verspreiden.

De samenwerking

De samenwerking tussen het Latijns-Amerikaanse land en de Zwitserse stad zal initiatieven om de adoptie van Bitcoin en, opvallend genoeg ook andere cryptocurrency’s, te steunen in hun respectievelijke regio’s. Verder is het plan om ook studenten en talent uit te wisselen tussen El Salvador en Lugano, zo blijkt uit een aankondiging van vrijdag van stablecoin-bedrijf Tether. El Salvador zal ook een “Bitcoin kantoor” openen in Lugano om de adoptie van Bitcoin in Europa aan te zwengelen.

Tether, het bedrijf achter de grootste stablecoin ter wereld, werkt in Lugano aan een crypto-hub, waar mensen Bitcoin en stablecoins kunnen uitgeven. Het initiatief leeft onder de naam “PlanB”, wat uiteraard staat voor Plan Bitcoin. De Salvadoraanse ambassadeur voor de Verenigde Staten, Milena Mayorga, zegt in een aankondiging dat haar mede-Salvadoranen enorm enthousiast zijn over de potentie van Bitcoin. Ze is dan ook benieuwd in hoeverre dit initiatief de economische veiligheid en vrijheid voor El Salvador kan verbeteren.

El Salvador kocht voor miljoenen aan Bitcoin

In El Salvador is het niet alleen gebleven bij het omdopen van Bitcoin tot wettig betaalmiddel. Het Latijns-Amerikaanse land kocht ook nog eens voor miljoenen dollars aan Bitcoin. Dat is een gedeelte van de implementatie die tot nu toe wat minder succesvol verloopt. President Nayib Bukele had natuurlijk graag gezien dat zijn investeringen in de plus hadden gestaan, maar dat is nu eenmaal het leven.

De keuze voor Bitcoin is voor El Salvador een keuze voor de lange termijn. We moeten de investeringen dan ook niet over een tijdsperiode van 1 tot 2 jaar beoordelen. Het is beter om daar na 5 tot 10 jaar weer eens naar te kijken en dan een oordeel te vellen over het eventuele succes of falen van het project.

Verder is er veel kritiek op El Salvador van buitenaf. Volgens de Amerikaanse overheid vormt de beslissing van El Salvador zelfs een gevaar voor de stabiliteit van het Amerikaanse financiële systeem. “Het verzwakt het Amerikaanse sanctiebeleid en geeft kracht aan kwaadwillende actoren als China en criminele organisatie. 

Bitcoin nieuws

Crypto analist: Bitcoin koers van $111.000 is mogelijk
Amerikaanse crypto-aandelen schieten omhoog na Bitcoin halving
Bitcoin ‘niet langer goedkoop’ – Fidelity stelt verwachtingen bij
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Crypto-analist voorspelt: Ripple (XRP) mogelijk naar $5,85