Persbericht

Europa’s economische reis naar herstel begint

In de nasleep van de pandemie van 2020 en de daaropvolgende economische ramp, brengt het nieuwe jaar hoop voor veel landen. De komst van het Pfizer-vaccin eind vorig jaar, samen met de goedkeuring van nog twee vaccins daarna, gaf de wereld iets om naar uit te kijken naarmate 2021 dichterbij kwam en Covid-19-gevallen bleven toenemen.

In Europa baart de tweede golf met name zorgen, aangezien de gezondheidszorgstelsels onder druk staan ​​en het aantal gevallen extreem snel blijft stijgen. 2021 begon zeker met een knal voor Europa, aangezien het vaccineren in de gehele regio was gestart. Het Verenigd Koninkrijk was het eerste land ter wereld dat een vaccin kocht, namelijk het Pfizer- en BioNTech-vaccin. Diverse andere landen volgden kort daarna. Het Verenigd Koninkrijk en Israël hebben tot nu toe het hoogste aantal vaccins toegediend, en volgens gezondheidssecretaris Matt Hancock, had het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 2021 al meer dan 1 miljoen mensen gevaccineerd. In feite zal het Verenigd Koninkrijk op 4 januari ook beginnen met de introductie van het AstraZeneca-vaccin, en zullen naar verwachting in de eerste week 530.000 doses worden toegediend.

Aan de andere kant, lopen Frankrijk en Nederland, door latere startdata dan veel andere landen in Europa, achterop als het gaat om vaccineren. Nu 2021 in volle gang komt, roept dat veel vragen op bij investeerders en het algemene publiek. Welke landen in Europa lopen voor in de race om de bevolking te laten vaccineren? En welke invloed zullen de vaccins hebben op hun economieën? Blijf op de hoogte van het laatste economische nieuws via Vestle, terwijl we nader bekijken hoe de introductie van vaccins in Europa werkt en wat dit betekent voor de economieën van de regio.


Uitrol van het vaccin in de EU

Op 21 december 2020 keurde the European Medicines Agency (EMA) het Pfizer– en BioNTech-vaccin goed en er werden voldoende doses veiliggesteld om 450 miljoen mensen te vaccineren. Verwacht werd dat het EMA op 6 januari 2021 ook het Moderna-vaccin zou goedkeuren wat het process voor de regio aanzienlijk zou versnellen. Zoals het er nu uitziet, staat Denemarken voorop als het gaat om de hoeveelheid toegediende vaccins, op 2 januari 2021 waren dat er namelijk al meer dan 45.800 1, dit komt overeen met een vaccinatiegraad van 0,78 per 100 mensen.

Duitsland is koploper en heeft echter de meeste vaccinaties toegediend, met meer dan 188.500 doses op 1 januari, de vaccinatiegraad staat daarmee vastgesteld op 0,23 per 100 mensen. Kroatië en Portugal volgen op de voet met een respectievelijke vaccinatiegraad van 0,19 en 0,16, tot dusver een samenvatting van de stand van zaken in een aantal Europese landen tot we bij Frankrijk uitkomen. Frankrijk ligt onder vuur vanwege een zeer laag tempo van het vaccineren, met slechts 352 mensen die tegen eind 2020 een vaccin kregen. Het land heeft echter aangegeven de boel een versnelling hoger te schakelen om het tempo te verhogen. Ook hier in Nederland lopen we achter en zijn we pas vanaf 8 januari begonnen met het toedienen van het vaccin, één van de laatste landen in de Europese Unie die aan de slag is gegaan met het vaccineren van onze bevolking.

De reden hiervoor is het feit dat het IT-systeem dat nodig is om de vaccins te plannen en te registreren gewoon niet op tijd klaar was om in 2020 al te beginnen met vaccineren.2 Het streven is om ongeveer 70% van de bevolking te vaccineren zodat het doel bereikt kan worden de pandemie te beëindigen door middel van het creëren van een soort kudde-immuniteit.2 Dus, nu de toediening van vaccins voor het grootste deel van Europa aan de gang is, rest de vraag, wat betekent dit voor de economie van de Eurozone?


Europa’s economisch herstel

Nu het vaccin in de hele regio in een razend tempo wordt toegediend en het herstelpakket van de EU begint, hoopt men dat de economische situatie zeer snel zal verbeteren. De regio heeft echter nog steeds te kampen met de tweede golf en in veel landen worden nog steeds beperkingen ingevoerd om de toenemende Covid-19-gevallen in te perken. Dit blijft gevolgen hebben voor de economieën in de regio, aangezien veel landen de economische input van vroegere bronnen, zoals toerisme tijdens de kerstperiode, zijn misgelopen.

Het is veilig om te zeggen dat de toekomst er niet zo rooskleurig uitziet voor de economische situatie van Europa in 2021, dankzij de enorme toename van besmettingen in de tweede golf. Aanvankelijk werd het bbp van de eurozone voorspeld op 6,1% voor 2021, maar in de nasleep van de tweede golf wordt het nu fors lager geschat op 4,2 %.3 Het zal naar verwachting ongeveer twee jaar duren voordat de economie van de Eurozone terugkeert naar het niveau van vóór de pandemie. 3 In wezen zullen veel landen in de EU, totdat de beperkingen kunnen worden opgeheven, moeite hebben om hun economie op de weg naar volledig herstel te krijgen. Totdat bedrijfstakken als toerisme, reizen en transport weer op het goede spoor komen, zal de economische activiteit in de regio voorlopig niet (sterk) toenemen, grotendeels vanwege het feit dat handel tussen EU-landen essentieel is en de beperkingen in bepaalde landen ook van invloed zijn op hun buurlanden.


Het komt neer op

Hoewel we ons ogenschijnlijk op een veel betere plek bevinden dan vorig jaar als het gaat om het concreet aanpakken van de Covid-19-pandemie, blijft er nog steeds veel onzekerheid. Dit kan op de financiële markten worden weerspiegelt als volatiliteit, en dus zowel kansen als risico’s vormen voor beleggers die in CFD’s of Contracts for Difference handelen. Met CFD’s kunt u beleggen in prijsbewegingen in beide richtingen (zowel stijgingen als dalingen) van honderden verschillende instrumenten zonder dat u de onderliggende waarde hoeft te kopen. Bedenk bijvoorbeeld hoe de vaccinrace de aandelenkoersen van bedrijven als Pfizer, BioNTech en AstraZeneca beïnvloedde, of hoe de altijd fluctuerende economische situaties invloed hebben gehad op toonaangevende wereldwijde indexen zoals de DAX (bij Vestle Germany 30, deze volgt de prestaties van de DAX) of de S&P 500 (bij Vestle US 500, deze volgt de prestaties van de S&P 500).

Vestle is een Europese gereguleerde broker die meer dan 900 CFD-instrumenten aanbiedt, waaronder aandelen van farmaceutische bedrijven zoals Pfizer, AstraZeneca en meer, wereldwijde topindexen, grondstoffen, ETF’s, vreemde valuta en cryptocurrencies. Het Vestle-platform wordt geleverd met een dashboard met handelshulpmiddelen en -functies om u te helpen beter geïnformeerde handelsbeslissingen te nemen, waaronder marktsignalen, prestatiegrafieken, analysefuncties en de economische kalender om u op de hoogte te houden van het laatste economische nieuws.

Bij Vestle doen we er alles aan om een Europese gereguleerde broker CFD-broker te zijn. Onder andere door onze klanten toegang te geven tot een grote verscheidenheid aan educatief materiaal, zoals videolessen, pdf-handleidingen en 1-op-1 training met een live trading coach die u kan helpen uw vaardigheden in uw eigen tempo te verbeteren. Meld u vandaag nog aan en begin aan een slimmere handelsreis.

Vestle (voorheen handelend onder de naam iFOREX) is een handelsnaam van iCFD Limited, die door de Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) is gelicenseerd en gereguleerd onder vergunningnummer 143/11. Het materiaal in dit document zijn gecreëerd in samenwerking met Vestle en mag op geen enkele wijze worden uitgelegd, expliciet noch impliciet, direct noch indirect, als beleggingsadvies of als aanbeveling of suggestie voor een beleggingsstrategie met betrekking tot een financieel instrument, op welke manier dan ook. CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 82.99 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Let op: berekeningen van in het verleden behaalde resultaten kunnen de futures vertegenwoordigen en niet de onderliggende waarde. Volledige disclaimer: https://www.vestle.nl/legal/analysis-disclaimer.html