Newsbit

oxen

Oxen Platform: Ongeëvenaarde privacy en veiligheid

oxen

Oxen is een technologie-stack – een uitgebreid ecosysteem van privacy-gerichte toepassingen ondersteund door de $OXEN cryptocurrency. Oxen’s missie wordt ook weerspiegeld in het feit dat haar technologie open-source is op GitHub, “zodat ontwikkelaars kunnen gebruiken wat we hebben gebouwd als de basis van een nieuwe generatie van privacy tools en diensten”, zoals vermeld op de Oxen Build webpagina. Het project omvat een reeks veelvoorkomende use cases met een sterke focus op privacy, veiligheid en anonimiteit.

Achter Oxen zit een Australische not-for-profit organisatie genaamd Oxen Privacy Tech Foundation (OPTF website). Het doel van de organisatie is om de ontwikkeling van vrije, open-source, veilige en privacy-gerichte technologieën te ondersteunen.

Oxen biedt momenteel:

 1. $OXEN cryptocurrency
 2. Session privé messaging systeem
 3. Lokinet anonieme internettoegang

$OXEN-cryptocurrency

De kern van het aanbod van Oxen is haar blockchain en cryptocurrency, $OXEN. Een Proof-of-Stake crypto gebouwd op een consensus mechanisme genaamd Pulse, het was eerder bekend als $LOKI voordat het werd omgedoopt tot $OXEN – een naamsverandering die slechts “cosmetisch” is geweest, volgens de aankondiging.

Net als de rest van het ecosysteem heeft $OXEN, zoals te verwachten valt, een sterke focus op privacy en is het gebouwd op CryptoNote, net als Monero. In de woorden van het Oxen-team vertaalt totale anonimiteit zich in fungibiliteit, wat betekent dat “individuele $OXEN-coins niet kunnen worden getraceerd, gevolgd of geweigerd op basis van waar ze zijn geweest of waar ze voor zijn gebruikt”.

$OXEN probeert zich te onderscheiden van Monero en andere privacy crypto’s door te streven naar prestaties in termen van transactiesnelheid. In plaats van bijna 30 minuten te moeten wachten tot een transactie volledig is afgerond, beweert $OXEN dat haar betalingssysteem, Blink genaamd, onmiddellijke transacties mogelijk maakt door groepen Oxen Service Nodes te gebruiken.

Een Oxen Service Node kan toetreden tot het netwerk wanneer het een totaal van 15.000 $OXEN (momenteel ongeveer $15k AUD waard) heeft over niet meer dan vier contribuanten. Dit lijkt een keuze te zijn die met opzet is gemaakt om het netwerk te versterken en bepaalde soorten aanvallen te voorkomen, die onwaarschijnlijk en economisch contraproductief zouden zijn.


Oxen Apps

Het Oxen team heeft een aantal applicaties geïmplementeerd om het gebruik van haar technologie stack te demonstreren: Session en Lokinet. Laten we beide eens nader bekijken.


Sessie: Gratis Anonieme Veilige Messenger App

Session is een messaging systeem geboren als een rebranded en meer stand-alone versie van Loki Messenger (zoals uitgelegd op Loki Network blog). Het wordt momenteel gebruikt “door meer dan 150.000 mensen in meer dan 200 landen”, volgens Oxen, en is beschikbaar voor zowel mobiel (Android, iOS) als desktop (Mac, Windows, Linux).

Session is het beste voor:

– Het anoniem en veilig versturen van berichten.


Session functies zijn onder andere:

 • E-mail en telefoonnummer zijn niet nodig om een Session ID aan te maken.
 • End-to-End versleuteling van gesprekken met wachtwoordherstel.
 • Gegevens die door Session op het apparaat zijn opgeslagen, kunnen ook worden versleuteld met een PIN.
 • Onion-routing van berichten om het IP-adres van de gebruiker te verbergen.
 • Het verzamelt geen metadata: uw geolocatie en apparaatgegevens worden niet verzameld.
 • Hoge transparantie: 100% van de code is open-source en het platform heeft een beveiligingsaudit ondergaan met publiekelijk beschikbare Oxen Session Audit resultaten.

Het kernprincipe achter de ontwikkeling van de app is het bieden van een gebruiksvriendelijke, veilige en privacy-eerste ervaring aan haar gebruikers. Om zijn beloften waar te maken, gebruikt Session een systeem genaamd onion requests om berichten te versturen. Het is een gedecentraliseerd onion routing netwerk (vergelijkbaar met Tor), zo ontworpen dat geen enkele server ooit de herkomst en bestemming van een bericht kent. In lekentaal: “dit zorgt ervoor dat uw berichtactiviteiten geen digitaal spoor achterlaten”.

Je gegevens worden tijdelijk opgeslagen op meerdere service nodes die de gegevens automatisch verwijderen zodra je toestel de berichten oppikt. Opvallend is dat er momenteel geen back-up functie beschikbaar is – hoewel dit naar verluidt wel gepland is volgens de FAQ pagina van Session. Ook komt in de toekomst een abonnement dienst genaamd Session Pro, waardoor een set van gemonetariseerde Session functies met behulp van $OXEN voor de transacties.


Lokinet: Gratis Anonieme Onion Router

Lokinet streeft naar een veilige, anonieme en censuur bestendige toegang tot het internet. Technisch gezien is het een gedecentraliseerde onion router die gebruik maakt van Oxen service nodes als relais. Dit brengt de privacy voordelen van routers zoals Tor aan de ene kant samen met de robuuste en gedecentraliseerde aard van blockchain aan de andere kant.


Lokinet is het beste voor:

– Het beschermen van uw persoonlijke gegevens terwijl u op het internet surft.

– Het hosten van een website (zoals WordPress) of webapplicatie met een verborgen adres op een Lokinet service genaamd “SNApps” om censuur te vermijden, en het kan worden opgezet in een 1 klik installatie.


Lokinet functies omvatten:

 • Verbergt uw identiteit en IP adres via de Lokinet onion router.
 • Lokinet service nodes worden gestimuleerd door betaald te worden in $OXEN token om de infrastructuur veilig draaiende te houden.

Praktisch gezien vereist het installeren van een app die momenteel alleen beschikbaar is voor Windows en Linux. Lokinet stelt iedereen in staat om toegang te krijgen tot het internet zoals ze dat normaal zouden doen, met behulp van hun browser naar keuze, maar op een meer anonieme manier. In tegenstelling tot Tor ondersteunt het meer protocollen, waardoor niet alleen het lezen van websites mogelijk is, maar ook mediastreaming en videoconferencing. Wees er echter van bewust dat toepassingen die WebRTC of BitTorrent-protocollen vereisen niet zullen werken binnen Lokinet, zoals uitgelegd op de FAQ-pagina.

Net als bij het gebruik van een VPN-service, kunnen Internet Service Providers in staat zijn om de verbinding te zien, maar kunnen niet weten welke websites worden benaderd via het. De VPN-dienst zou dat echter wel weten, evenals toegang hebben tot andere persoonlijke informatie (zoals IP-adressen), waardoor de gebruikers het zouden moeten vertrouwen. Lokinet’s gedecentraliseerde aanpak resulteert in geen enkel knooppunt in zijn netwerk dat volledige informatie heeft over een bepaalde gebruiker, waardoor hun privacy wordt beschermd.

Onder de motorkap gebruikt Lokinet de Oxen blockchain en vereist meer specifiek dat kandidaten voor service nodes een bedrag van $OXEN inzetten voordat ze zich kunnen registreren als service node op het netwerk. Naast het belonen van wie dan ook die een node wil bijdragen aan het netwerk, beperkt dit ook een cybersecurity risico (meer specifiek, Sybil aanvalsweerstand). Toekomstige ontwikkelingen omvatten het gebruik van $OXEN om het kopen van specifieke Lokinet adressen mogelijk te maken (in plaats van lange, ingewikkelde reeksen van letters en cijfers) en het creëren van een marktplaats voor exit nodes.


Hoe Lokinet uit te proberen:

 1. Download en installeer de router.
 2. Klik op de grote rode aan/uit knop op de app en het zou groen moeten worden.
 3. Ga naar http://probably.loki en als dat werkt, dan heb je de router aan staan.
 4. Om anoniem op het clearnet te browsen, typ in het Exit node invoerveld “exit.loki” en klik dan op de ‘Enable exit’ toggle (deze zou groen moeten worden).
 5. U kunt dan zoeken naar “mijn IP” en kijken of het verandert naar een andere locatie. Opmerking: als het in eerste instantie niet werkt, zet je de router gewoon weer aan en uit en klik je op de ‘Enable exit’ stand.

Voor meer informatie over het opwindende project van Oxen, ga naar https://oxen.io/

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top