Newsbit

Exchange

KuCoin

Bitvavo

Bybit

Binance

Bityard

StormGain

Coinmerce

BitcoinMeester

Anycoin Direct

BTCDirect

Coinbase

Een crypto exchange is een bedrijf waar klanten verschillende cryptocurrencies kunnen kopen, verkopen en verhandelen. Dit kan vaak met fiat geld maar ook met andere digitale valuta’s. Een crypto exchange zorgt ervoor dat vraag en aanbod voor een bepaalde cryptomunt bij elkaar komen. Je kan alleen van een exchange spreken als de verkoop peer-to-peer is, dus van persoon tot persoon. Hieronder leggen we het verschil uit tussen crypto brokers en crypto exchanges.

Hoe werken crypto exchanges?

Crypto exchanges zorgen er eenvoudig weg gezegd voor dat een persoon die zijn crypto wilt verkopen gekoppeld wordt aan een persoon die de crypto wilt kopen. De exchange combineert dus vraag en aanbod. De cryptocurrency exchanges geven deze vraag en aanbod weer in een grootboek. In dit grootboek worden koop-of verkoopopdrachten geplaatst door de gebruikers. Wanneer de koers van een cryptomunt zal de desbetreffende order in het grootboek uitgevoerd worden. Er wordt dan dus een token gekocht en verkocht voor een bepaalde prijs.

Dit betekent meteen ook dat het orderboek de koers van de munten bepaald. Makkelijk gezegd: Op dit moment ligt de koers van 1 Bitcoin op $10.000. Als er meer vraag is dan dat er Bitcoins worden aangeboden zal de Bitcoin prijs stijgen. Als het aanbod groter is dan de vraag zal de koers dalen. Dit omdat men dan zijn Bitcoins voor een lagere koers aan zal bieden. Dit is heel simpel gezegd de manier waarop crypto exchanges werken.


Welke crypto exchanges zijn er?

Over de hele wereld zijn er ongeveer 504 cryptocurrency exchanges. Dit aantal is een schatting omdat het lastig te meten is hoeveel er exact zijn. Dit omdat een exchange niet geregistreerd hoeft te worden in een bestand. Op dit moment worden er ongeveer 260 crypto exchanges gevolgd door de gegevens website CoinMarketCap. Dit zijn de 260 grootste exchanges ter wereld. Bekende internationale crypto exchanges zijn:

– Binance
– Huobi
– OKEx
– Bitfinex
– Bitstamp

Naast deze enorme internationale exchanges bevindt zich in Nederland ook een crypto exchange, namelijk Bitvavo. Het is natuurlijk niet heel belangrijk om te weten hoeveel exchanges er precies zijn. Het is veel belangrijker om te weten hoe je een goede crypto exchange kiest. Hiervoor moet je op de volgende punten letten:

veiligheid: Een exchange moet veilig zijn en eigenlijk niet gehackt kunnen worden. Grote exchanges hebben daarnaast vaak een fonds op gezet om klanten te compenseren mocht de exchange toch gehackt worden.
Liquiditeit: Liquiditeit is heel belangrijk bij een crypto exchange. Liquiditeit betekent dat er genoeg orders worden geplaatst. Wanneer er te weinig gebruik gemaakt wordt van een exchange kunnen er hele gekke prijssprongen gemaakt worden door de cryptomunten. Hierdoor kun je als handelaar veel geld verliezen.
legaliteit: Een goede crypto exchange moet voldoen aan de wet en regelgeving van het land waarin jij je bevindt.


Wat is het verschil tussen een broker en een crypto exchange?

Ondanks dat er in Nederland maar 1 exchange is gevestigd, zijn er wel meerdere partijen die cryptocurrencies verkopen. Dit zijn brokers. Een broker is een bedrijf die cryptomunten rechtstreeks aan jou verkoopt. Een broker koppelt je dus niet aan een ander persoon die zijn munten wilt verkopen. Het klinkt handig, maar hier zit wel een nadeel aan. Brokers willen winst maken en dat betekent dat de cryptomunten vaak duurder zijn dan op een crypto exchange. Mede om deze reden maken ervaren traders vaak gebruik van crypto exchanges in plaats van brokers.

Scroll to Top