Wat is Web3?

De term Web3 refereert naar een ‘nieuwe versie’ van het internet waarbij de focus ligt op decentralisatie en eigendom. Het is de volgende fase in de evolutie van het internet waarbij cryptocurrency en de onderliggende blockchain technologie een cruciale rol spelen.

web3

Oorspronkelijk is het internet bedoeld als een plek van decentralisatie. Langzaam maar zeker hebben gecentraliseerde partijen en protocollen echter het internet gekaapt. Hierbij moet je denken aan partijen als Facebook, Twitter en Google die momenteel de dienst uitmaken in de digitale wereld.

De cryptorevolutie maakt het mogelijk om daadwerkelijk eigenaar te zijn van digitale objecten. Begrippen als de Metaverse en Non-Fungible Tokens (NFTs) heb je ongetwijfeld weleens voorbij zien komen. Blockchain technologie, cryptocurrency’s en alles wat daaruit voorkomt vormt het fundament van Web3. Een nieuwe versie van het internet waarbij de gebruiker de baas is. Een decentraal en open internet waar iedereen voor een stukje eigenaar van kan zijn. Hoe gaaf is dat?

web3

Wat is het verschil tussen Web2 en Web3?

Sinds de millenniumwisseling zitten we in de zogenaamde Web2 fase. Waar grote platforms als Google, Facebook, Twitter en Amazon van de grond zijn gekomen. Andere partijen waar je in het kader hiervan aan kunt denken zijn Uber en PayPal. Het is de gecentraliseerde commerciële orde die momenteel de dienst uitmaakt op het internet. Je kunt niets opzoeken, kopen of betalen zonder deze gecentraliseerde grootmachten. In principe is dat niet erg, behalve dat deze partijen als tussenpersonen een groot deel van de waarde van het internet wegkapen. Dat is precies waar Web3 om de hoek komt kijken.

Web3 is de toekomst van het internet, waar we teruggaan naar de oorspronkelijke gedachte voor Web1. Ditmaal gebaseerd op blockchain technologie en de cryptocurrency’s die daarop leven. Een decentraal internet waar je als gebruiker daadwerkelijk eigenaar van kunt zijn. Het Web3 neemt de plaatst in van de grote spelers in Web2 met als voordeel voor de gebruikers dat alle opbrengsten naar de ontwikkelaars, gebruikers en creatievelingen gaat. Denk bijvoorbeeld aan NFTs die het voor kunstenaars mogelijk maken om direct en eenvoudig geld te ontvangen voor hun kunst.

De gebruikers aan de macht, dat is het grote idee achter Web3. Hoewel we voor het Web3 nog altijd in de begindagen zitten, zijn de ontwikkelingen veelbelovend. Denk bijvoorbeeld aan microbetalingen met het Bitcoin Lightning Netwerk. Hiermee is in theorie een digitale identiteit te creëren die geen persoonsgegevens vergt. Je maakt een account door een kleine hoeveelheid Bitcoin over te maken en voilà. De mogelijkheden zijn eindeloos voor deze nieuwe versie van het internet. Waar Bitcoin en de rest van de markt de potentie hebben om de oorspronkelijk ideeën voor het internet waar te maken.

Wat zijn de beperkingen van Web3?

Natuurlijk is het niet allemaal hosanna met Web3. Er zitten ook nadelen aan decentralisatie die je goed tegen de voordelen moet afwegen om te kiezen voor Web2 of Web3. De beperkte schaalbaarheid van transacties op het Web3 maakt dat alles iets langzamer gaat dan in de Web2 wereld. Al wordt er bij verschillende platforms hard aan gewerkt om het schaalbaarheidsprobleem op te lossen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de Web3 infrastructuur de snelheid van Web2 in ieder geval kan benaderen.

Verder laat de gebruiksvriendelijkheid van Web3 applicaties vaak nog te wensen over. Zeker voor beginners kan het lastig zijn om hun wallets met Web3 applicaties te verbinden en alles op een veilige manier te regelen. Je bent binnen het Web3 volledig te baas over je eigen vermogen, maar dat brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Er zijn immers geen tussenpersonen meer die jouw vermogen beschermen en beveiligen. Pas dus altijd goed op als je besluit je wallet ergens aan te verbinden.

Als laatste kunnen we de kosten niet onbesproken laten. Het kan op Ethereum enkele dollars kosten om een NFT-transactie te doen. Dat is volledig afhankelijk van de drukte, maar iedere interactie met het Web3 kost geld. Aan de ene kant is dat een voordeel, omdat het zorgt voor minder spam, aan de andere kant kan het ervoor zorgen dat het Web3 niet voor iedereen zo toegankelijk is.

Het begin van de Web3 revolutie

Het Web3 is een jong ecosysteem dat nog volledig in de kinderschoenen staat. Niemand kan je precies uitleggen wat het betekent en iedereen zal net een andere definitie geven. Gavin Wood, één van de mede-oprichters van Ethereum, heeft de term in 2014 bedacht en sindsdien heeft het zich langzaam maar zeker ontwikkeld. Vooral in de afgelopen jaren zijn veel van de ideeën een realiteit geworden. Met name de opkomst en groeiende populariteit van NFTs zorgt voor een groeiend bewustzijn over het belang van Web3. Deze nieuwe versie van het internet heeft daadwerkelijk de potentie om ons begrip van eigendom in de digitale wereld voorgoed te veranderen.

Niet iedereen is het daar echter mee eens. Jack Dorsey, de voormalig CEO van Twitter, die bekendstaat als een Bitcoin maximalist, ziet weinig in Web3. “Je bezit helemaal geen Web3. De venture capitalists en hun aandeelhouders bezitten de Web3.” Volgens Dorsey is Web3 een marketing scam van rijke investeerders die het grote publiek in bepaalde projecten proberen te lokken met mooie praatjes over een zogenaamde nieuwe versie van het internet. De toekomst moet uitwijzen in hoeverre Jack Dorsey hier gelijk in heeft. Uiteindelijk is het ook een definitiekwestie. Je kunt namelijk stellen dat ook Bitcoin onderdeel van het Web3 uitmaakt en het internet tot op zekere hoogte kan decentraliseren.