Craig Wright

wright
  • Volledige naam: Craig Steven Wright
  • Geboortedatum: oktober 1970
  • Geboorteplaats: Brisbane (Australië)
  • Nationaliteit: Australisch
  • Woonplaats: Verenigd Koninkrijk
  • Huidige baan: Oprichter Bitcoin SV (BSV)
  • Geschat vermogen: 1 miljoen BTC (naar eigen zeggen)

Wie is Craig Wright?

Craig Wright is een Australische zakenman en computertechnicus. Hij is de bedenker van Bitcoin SV (BSV). Wright’s project is een fork van de originele Bitcoin-blockchain. Volgens hem was het Bitcoin-netwerk niet meer wat Satoshi bedoeld had toen hij het white paper schreef. Nadat in 2017 de Bitcoin Cash-fork was gecreëerd splitste deze zich een jaar later zelf op. Hieruit ontstonden de twee Bitcoin-forks Bitcoin Cash en Bitcoin SV (‘Satoshi Vision’). De laatste kwam onder de hoede van Craig Wright, die hiermee de visie van de originele Bitcoin wilde volgen.

Een mysterieus Bitcoin-verleden

Opvallend genoeg heeft Wright meermaals beweerd dat hij de persoon achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto is. Volgens hem was hij de hoofdontwikkelaar binnen een team dat de Bitcoin ontwikkelde en publiceerde in 2008. Om deze bewering kracht bij te zetten vroeg hij vervolgens auteursrechten aan over het white paper. Deze werden toegekend, maar de Amerikaanse copyright-instantie verklaarde later dat dit niets zegt over de betrokkenheid van de aanvrager. Een aanvraag wordt automatisch goedgekeurd als een document geen erkende auteur heeft, zo liet de organisatie weten. Dit zegt dus nog steeds niets over de eventuele betrokkenheid van de Australiër bij het Bitcoin-project.

De meest controversiële persoon in crypto

Ook een groot deel van de crypto-community heeft grote twijfels bij de beweringen. Zelfs Vitalik Buterin, die normaliter bekend staat om het negeren van dit soort disputen en controverses, liet optekenen dat Wright’s Satoshi-bewering volgens hem onzin was. Hij heeft de schijn inmiddels behoorlijk tegen binnen de crypto-markt. Het bewijs dat Wright leverde om zijn claims te ondersteunen bleek vervalst en ondertussen verzuimt hij nog altijd om overtuigende bronnen aan te leveren. In oktober 2019 zorgde Wright wederom voor gefronste wenkbrauwen toen hij Satoshi beschuldigde van plagiaat tijdens een blockchain-forum. Volgens Craig Wright heeft de anonieme auteur hele passages geplagieerd en gebruikt voor het inmiddels befaamde Bitcoin white paper. Dit was opvallend omdat hij nu aan Satoshi refereerde in de derde persoon. Toen hij zich leek te realiseren dat dit zijn eerdere beweringen regelrecht tegensprak, hakkelde hij dat men het zelf maar moest uitzoeken.

Of ik ben Satoshi zelf, of hij heeft mij geplagieerd. Je mag zelf kiezen, het maakt mij niet uit want hij heeft hele paragrafen van mij gekopieerd. Dus of ik ben het of… Het maakt me niet echt uit of je het leuk vindt.

Wright’s rechtszaken

Wright beweerde tot voor kort ruim één miljoen BTC te bezitten, waarmee hij zo’n 5% van alle Bitcoin in handen zou hebben. Over deze gigantische voorraad zijn al meerdere rechtsprocessen gevoerd, omdat de helft van deze Bitcoins toebehoorden aan een overleden partner van Wright. De familie van deze partner wil nu 50% van de rekening ontvangen als nalatenschap. Tot op heden is er geen definitief besluit gevallen in deze zaak. Het leek er tot voor kort op dat het zou komen tot een schikking tussen Wright en de aanklager.

Begin november maakten de eisers echter bekend dat de Australiër zich zonder aankondiging had teruggetrokken uit het schikkingsakkoord. Hierbij had hij verklaard dat hij niet genoeg geld zou hebben om de huidige waarde van 500.000 BTC, namelijk ruim $4,5 miljard, te betalen. Deze verklaring bevestigde bij veel mensen vermoedens dat Wright’s bewering over zijn miljoen Bitcoins onzin is. In eerdere stadia van het rechtsproces kwam hij al met andere excuses: zo stelde hij onder andere dat het vrijgeven van een half miljoen BTC gevaarlijk zou zijn voor de koers. Tijdens een hoorzitting in juni 2019 was het probleem volgens hem dat hij simpelweg geen toegang had tot de enorme Bitcoin-voorraad.

Behalve de miljardenzaak is Wright ook verzeild geraakt in een rechtsproces tegen Bitcoin-podcaster Peter McCormack. Recent liet het bedrijf Tether weten dat het bereid is om de rechtsverdediging van McCormack te betalen. In de verklaring stelde het bovendien dat ook Tether niet gelooft dat Wright’s Satoshi-claims correct zijn. We kunnen gerust stellen dat Craig Wright inmiddels de meest controversiële persoon in de crypto-markt is.