Nieuws, Trending

2 Pizza’s voor $82 miljoen dollar? Happy Bitcoin Pizza dag

Nu, 8 jaar geleden vond de eerste Bitcoin transactie voor een product plaats. Dit was een bestelling van 2 pizza’s van ‘Papa John’s pizza’. Deze twee pizza’s werden betaald met 10.000 Bitcoins.

Hoeveel zijn de twee pizza’s nu waard?

Op de Bitcoin Pizza dag, precies 8 jaar geleden, bestelde Laszlo Hanyecz 2 pizza’s met 10.000 Bitcoins. Op dat moment lag de waarde van 1 Bitcoin rond de $0.003. Dit betekent dat de 2 pizza’s die Laszlo bestelde toen ongeveer $30 dollar kostten. Nu is het voor ons natuurlijk leuk om te weten te komen hoeveel geld Laszlo zou hebben gehad als hij de pizza’s op deze beruchte dag niet had gekocht. De 10.000 Bitcoins zouden vandaag de dag ongeveer $82 miljoen dollar waard zijn! Wil je exact weten hoeveel Laszlo’s pizza’s hebben gekost? Coindesk heeft hier speciaal een widget voor ontwikkeld:

Een mijlpaal voor Cryptocurrencies

Het kopen van een pizza voor 10.000 bitcoins met een totale kostprijs van $82 miljoen dollar was een mijlpaal voor de acceptatie van cryptocurrency. Vandaar dat deze dag, 22 mei 2010 voor altijd herdacht wordt als  als “Bitcoin Pizza Day”. Het aantal Bitcoins dat werd betaald voor de pizza’s was eigenlijk helemaal niet belangrijk. Überhaupt de mogelijkheid om een fysiek product te kopen met een digitale valuta als de Bitcoin was een belangrijke mijlpaal. Natuurlijk maakt de enorme explosie van de Bitcoin koers het verhaal wel een stuk spannender.

Laszlo Hanyecz: De koper aan het woord

Laszlo Hanyecz liet in een interview in 2013 met The New York Times weten dat hij de pizza’s kocht, omdat Bitcoins toch geen waarde hadden. ‘Het idee om een pizza te kopen met een digitale valuta was gewoon heel erg gaaf.’ ‘Niemand wist dat de Bitcoin zo groot zou worden’.