Regulatie Nieuws

Amerikaanse Senator: ‘Crypto en traditionele financiële wereld moeten dezelfde regels volgen’
Hong Kong stopt met accepteren licentieaanvragen van crypto-exchanges
SBF eist een gevangenisstraf van 6,5 jaar en zegt tegen gevangenisbewakers dat ze in Solana moeten investeren
Spanje publiceert lijst met niet-geregistreerde cryptobedrijven
China pakt Cybercriminaliteit aan: Focus op blockchain en metaverse
Problemen rondom de toegang tot cryptovaluta roepen vragen op over de regelgevings-intenties van Nigeria
ECB: Bitcoin heeft ‘nul waarde’ en staat op instorten
Nigeria versterkt digitale initiatieven en veiligheid door kunstmatige intelligentie
Vorige
1 van de 165
Volgende

Over regulatie 

We vertellen je op deze pagina waarom dit regulatie nieuws zo belangrijk is, wat de oorzaken en gevolgen zijn van huidige en toekomstige regulaties, en uiteraard het laatste nieuws omtrent de regelgeving van crypto’s. Hierdoor ben je helemaal op de hoogte en kun je beter gefundeerde beslissingen/investeringen maken. 

Waarom is regulatie nieuws belangrijk? 

Tegenwoordig is de regulering van cryptocurrencies niet zo uitgebreid als voor andere activa. Dit betekent dat hoewel cryptomunten niet illegaal zijn, ze niet worden ondersteund als een normale fiat valuta. Bijvoorbeeld, vooral in het verleden, als iemand jouw munten heeft gestolen, zou je geconfronteerd worden met het extra probleem dat je regering niet zou (kunnen) helpen. 

Nadat Bitcoin enkele jaren geleden opkwam, merkten veel landen echter dat ze het moesten reguleren, en nu hebben sommige landen een licht regelgevingskader. Regulatie nieuws verschijnt regelmatig in de media en informeert meestal over de ontwikkeling van regelgeving in binnen- en buitenland.  

Regulering buiten Nederland 

Er zijn landen die crypto verboden hebben. Een voorbeeld kan zijn Bolivia, Marokko of Pakistan. In de meeste gevallen hebben de meeste landen echter niets tegen de cryptomunten zelf, althans officieel, maar tegen de witwas mogelijkheden die de coins bieden. Als je bijvoorbeeld het regulatie nieuws van de Europese Unie volgt, zul je zien dat witwassen meestal het hoofdonderwerp is. 

Het regulatie nieuws met betrekking tot cryptocurrencies en het witwassen van geld treft meestal meer de effectenmakelaars en wallet providers dan eindgebruikers. Het zijn de bedrijven of organisaties die diensten verlenen die de identiteit van gebruikers moeten controleren en aan nieuwe regelgeving moeten voldoen. 

Het belangenconflict van de toezichthouders 

Iets interessants om in gedachten te houden bij het lezen van regulatie nieuws is het belangenconflict dat de regeringen in dit opzicht hebben. Uiteindelijk zijn cryptomunten gedecentraliseerd en zijn ze niet afhankelijk van een centrale bank. Voor nu is het witwassen van geld een mooi excuus voor de regering om de bewegingen van crypto’s tenminste onder controle te houden. Laten we in het regulatie nieuws eens kijken welke andere belemmeringen de regeringen tegenkomen na verloop van tijd. 

Wat is het advies in Europa? 

Voorlopig adviseert de Europese Bankautoriteit banken om cryptocurrency-transacties niet toe te staan aan hun klanten voor zover er geen goede regelgeving voor is. Let bij het lezen van regulatie nieuws op voormalige regelgevers die zich bij adviesbedrijven aansluiten. Josee Nadeau en Rick McDonell, voormalige leden van FATF (Financial Action Task Force), werden bijvoorbeeld lid van de raad van adviseurs van Shyft Network, Inc. Dus gaven ze eerst advies gehoord door landen die vervolgens het onderwerp reguleerden en later als adviseurs werkten om te voldoen aan de voorschriften.  

Hoe zit het met belastingen? 

Je moet weten dat de voorschriften van jouw land van toepassing zijn als het gaat om belastingen; en als je geld verdient met crypto’s, moet je uiteindelijk belastingen betalen over die winst. Hoogstwaarschijnlijk moet je de winst opnemen in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Hoeveel je moet betalen, is afhankelijk van de hoeveelheid winst die je ontvangt en de indeling die jouw land in verschillende cryptocurrency heeft. 

Regulatie nieuws over risico’s en waarschuwingen 

Iedereen die regulatie nieuws over crypto’s volgt, weet al dat we het hebben over iets met een enorme volatiliteit. In financiën betekent volatiliteit risico. Zo zie je van tijd tot tijd nieuws over een financiële autoriteit uit elk land die waarschuwt voor het hoge risico van crypto’s. Een andere typische waarschuwing in regulatie nieuws gaat over de ICO’s (Initial Coin Offering). Sommige landen hebben crypto-ICO’s gereguleerd, maar in de praktijk is het echt moeilijk om de oprichters van de ICO aan de voorschriften te laten voldoen. 

Wat is de toekomst met de regulaties van crypto’s? 

Wij geloven dat blockchain-technologie een toekomst heeft. Overheden zijn begonnen met het reguleren van elementen. Uiteindelijk zullen ze meer moeten reguleren om een stabieler kader te geven aan de activiteiten met betrekking tot cryptocurrencies. 

Een gebrek aan regelgeving zal gebruikers niet verhinderen om de valuta’s te wisselen, maar zal meer kansen genereren voor oplichters en hackers. Aan de andere kant kunnen goede en efficiënte voorschriften een tijdje duren totdat ze komen omdat overheden meestal niet de meest technologisch onderlegde entiteiten zijn.