Nieuws, Regulatie Nieuws

Voorstel FATF brengt privacy van EU burgers in geding

Sommige van jullie zullen het misschien al gelezen op het Bitvavo platform, maar er is een zorgwekkende ontwikkeling gaande. Het voorstel van de FATF brengt de privacy van EU burgers in het geding.


Bitvavo en VBNL luiden noodklok: Privacy van burgers in het geding

Afgelopen week hebben Privacy First en Verenigde Bitcoin bedrijven Nederland (VBNL), waarvan de Nederlandse crypto exchange Bitvavo onderdeel is, een brief gestuurd naar de Minister van Financiën waarin zij haar zorgen uiten over de privacy van EU burgers. VBNL zegt dat de privacy wordt geschaad van de burgers indien de aanbevelingen van de FATF, welke met druk door de VS aan de EU worden opgelegd, worden overgenomen.

Het voorstel van de FATF heeft tot gevolg dat alle aanbieders van diensten voor het wisselen tussen cryptocurrencies en fiat geld, alsook aanbieders van bewaarportemonnees persoonlijke informatie moeten doorgeven over klanten en niet-klanten, waarbij al deze informatie, gedurende het hele proces bij alle partijen beschikbaar moet zijn. Dit heeft tot gevolg dat privacygevoelige klantdata gedeeld moet worden met partijen en toezichthouders waar ook ter wereld.

VBNL geeft aan niet negatief tegenover nieuwe wetgeving te staan. Echter wil VBNL erop wijzen dat de (toekomstige) antiwitwas-maatregelen voor aanbieders van virtuele valuta er al toe leiden dat zij hun klanten identificeren, transacties monitoren en ongebruikelijke transacties melden. Daarnaast bestaat op basis van Europees recht al de plicht om op elk moment alle gewenste informatie aan te leveren aan opsporingsautoriteiten, hetgeen opsporingsautoriteiten tevens met elkaar kunnen delen.

De aanbeveling van de FATF is volgens VBNL dan ook feitelijk overbodig. Het is niet nodig dat privacygevoelige klantendata met allerlei partijen over de hele wereld worden gedeeld als deze data opgevraagd en gecontroleerd kan worden door de relevante opsporingsautoriteiten.

VBNL en Bitvavo zijn dan ook niet overtuigd van de afwegingen die op dit moment worden gemaakt en hopen via het schrijven van het sturen van brief aan de minister van financiën het ministerie te overtuigen dat er alle reden is om niet akkoord te gaan met de nu voorliggende aanbeveling en de besluitvorming af te houden totdat er een meer gedegen onderzoek is gedaan.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten