aex
Aex, Beurs

AEX koers begint sterk: Schiet uit de startblokken

De AEX koers is donderdagochtend met een behoorlijke stijging uit de startblokken geschoten. Op het moment van schrijven staat er een stijging van 0,49% op de borden, waarmee de AEX koers binnenkomt op 927,69 punten. Daarmee blijven we strak binnen de range waar de Amsterdamse beursindex al de gehele maand juni in handelt.

Beslismoment in aantocht voor de AEX

Je zou verwachten dat er de komende dagen een beslismoment komt. We hebben al drie keer een top gemaakt rond hetzelfde punt, terwijl de bodems juist wat lijken te klimmen.

Nu is het de vraag of de AEX aan de bovenkant of aan de onderkant uit deze range weet te schieten.

Veel daarbij hangt waarschijnlijk af van de economische data die we vandaag en morgen uit de Verenigde Staten krijgen. Zo staan vandaag de werkloosheidsclaims en de laatste schatting van het bruto binnenlands product (BBP) voor Q1 2024 op het programma.

Morgen volgt de PCE Price Index, de favoriete inflatiemeter van de Federal Reserve. Als die net als de CPI en PPI in Amerika lager uitvalt dan verwacht, dan kan dat weleens bullish zijn voor de AEX koers.

Waarom is dat bullish?

Een lagere inflatiescore zou bullish zijn voor de AEX, omdat de Amerikaanse centrale bank daarmee de ruimte krijgt om de rentes sneller te verlagen.

Dat vormt in theorie een stimulans voor de wereldeconomie en de financiële markten. Nu ook de AI-hype wat strubbelingen begint te vertonen, getuige de koersdalingen van Nvidia en andere AI-bedrijven de laatste dagen, lijkt een nieuwe katalysator nodig.

Als Nvidia definitief terrein gaat verliezen, dan kan dat weleens een einde maken aan de gigantische bullrun voor aandelen die we de afgelopen maanden zagen.

Beurs nieuws

AEX koers lichtgroen na enorme koersval
AEX koers duikt omlaag – All-time high voor goud
AEX koers corrigeert, terwijl Bitcoin koers blijft stijgen
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren