Nieuws

Amazon wint patenten voor cryptografie- en gedistribueerde oplossingen voor gegevensopslag

De e-commerce gigant Amazon heeft 2 patenten gewonnen die nieuwe methoden beschrijven voor het beschermen van de integriteit van digitale handtekeningen en het verbeteren van gedistribueerde gegevensopslag. Eerder vandaag zijn de 2 patenten gepubliceerd door het Amerikaanse Patent and Trademark Office (USPTO). 

Betere bescherming

In het document van het eerste patent werd er een handtekening delegatie methode beschreven. Volgens het patent zou deze methode de integriteit van digitale handtekeningen en beveiligde communicatie beter beschermen. In dit document wordt een systeem voorgesteld die deze ‘sleutels’ rangschikt in wat bekend is in cryptografie als een “Merkle Tree” -structuur. Deze structuur bouwd een binaire hashes-boom van onderaf op.

Fundamenteel onderdeel

De voorgestelde Merkle Trees structuur is een ‘fundamenteel onderdeel’ van allerlei blockchain-systemen. Dit komt omdat deze structuur het mogelijk maakt dat een groot aantal gegevens efficiënt en op een veilige manier worden geverifieerd: “De Merkle Root bevat alle gegevens in de gerelateerde transacties samen en wordt opgeslagen in de block-header. Hierin wordt de integriteit van de gegevens onderhouden. Als een enkel detail in een van de transacties of de volgorde van de transacties verandert, verandert ook de Merkle-grondtoon. Het gebruik van een Merkle-structuur maakt een snelle en eenvoudige test mogelijk van of een specifieke transactie in de set is opgenomen of niet.”

Onderverdeling

Amazon wil door gebruik te maken van de Merkle Tree een gestructureerd, gecodeerd systeem het probleem aanpakken van hoe de ondertekende autoriteit van een centrale entiteit kan worden onderverdeeld aan verschillende ondergeschikten. Deze ondergeschikten zijn vervolgens gemachtigd om zijn namens hem te tekenen. Volgens de octrooiaanvraag biedt de hantekeningautoriteit een sleuteldistributieservice die blokken cryptografische sleutels distribueert naar gemachtigde ondertekenaars. Een geautoriseerde ondertekenaar neemt vervolgens contact op met de betreffende sleutelverdelingsservice om een blok cryptografische sleutels aan te vragen.

Tweede patent

Het andere patent van Amazon richt zich op de problemen die betrekking tot het opslaan van gedistribueerde gegevens. In dit document wordt een ‘grid’ beveiligingstechniek voorgesteld, waarbij groepen verzamelde scherven worden gebruikt. Hierbij is elke scherf een logische verdeling van gegevensitems vertegenwoordigt die zijn opgeslagen in een bepaald raster. De patentaanvraag suggereert dat deze methode kan helpen om opslag redundantie te minimaliseren, terwijl er een maximale beschikbaarheid, duurzaamheid en herstelmogelijkheden wordt aangeboden.

Amazon is niet de enige

Amazon is niet de eerste of enige die dit probleem wil aanpakken. Verschillende startups als Filecoin, Storj, Swarm en Sia hebben allemaal geprobeerd om vergelijkbare problemen met gedistribueerde gegevensopslag met behulp van blockchain-technologie op te lossen. Hiernaast heeft Amazon er ook naar gekeken om meer cryptocurrency-geld specifieke uitvindingen. Eerder dit jaar ontving Amazon Technologies al een patent voor een streaming datamarktplaats. Dit patent zou de gebruikers in staat stellen om in real-time bepaalde cryptografie-transactiegegevens te ontvangen.