Nieuws

Bitcoin Core Update lost kwetsbaarheid op die netwerk kon laten crashen

Het Bitcoin Core Project heeft een update naar buiten gebracht naar aanleiding van de recent ontdekte kwetsbaarheid in de software. Deze kwetsbaarheid maakte het mogelijk om een Denial-of-Service aanval (DoS) met succes uit te voeren op de het project. Hierdoor zou naar verluid het netwerk crashen.

Beveiligingslek

De kwetsbaarheid was hiermee een beveiligingslek in de oudere versies van Bitcoin Core. Sommige gebruikers probeerden door middel van een Denial-of-Service (DoS) aanval twee keer hetzelfde bedrag binnen één bloktransactie uit te geven. Normaliter kunnen dergelijke blokken alleen door een miner worden gegenereerd. Om zo’n dergelijk blok te kunnen creëren is het nodig om een blok van ten minste 12.5 Bitcoins (BTC) te branden met een waarde van ongeveer $80.000 (€68.000).

Nieuwe functie

In de update wordt een nieuwe functie geïntroduceerd om een potentiële crash te elimineren. Deze functie stelt de software in staat om ongeldige blokken die door miners zijn gecreëerd te weigeren.

Uitschakeling van het hele netwerk

De recente kwetsbaarheid van de Bitcoin Core-software zou volgens Jason Glassberg, de mede-oprichter van beveiligingsbedrijf Casaba, het gehele netwerk kunnen uitschakelen. De aanval focust zich niet op op de portefeuille van de gebruikers, maar beïnvloedt juist de transacties en zorgt ervoor dat deze niet worden voltooid.