Nieuws, Trending

Bitcoin ETF’s hebben de eerste strijd verloren, maar niet de oorlog

26 juli werd de aanvraag voor een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) van de tweelingbroers Tyler en Cameron Winklevoss afgewezen. Het lijkt dus dat de Bitcoin ETF’s de eerste strijd hebben verloren. Toch is deze zaak nog lang niet gesloten. In september wordt de SEC door een golf van soortgelijke voorstellen geconfronteerd. Wie weet gaat het dan wel lukken.

Wat is een Bitcoin ETF?

Een ETF is een soort beleggingsfonds die gekoppeld is aan de koers van een onderliggende waarde. Denk bijvoorbeeld aan een grondstof of obligaties. Een ETF wordt verhandeld op beurzen en is beschikbaar voor gewone en institutionele beleggers. Een Bitcoin ETF volgt de waarde van de Bitcoin. Het is dus een andere manier om BTC tokens te kopen. Hierbij speculeert de belegger op de koers van de digitale munt zonder de daadwerkelijke munt zelf in handen te krijgen. Een Bitcoin ETF is belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat de digitale munt genoteerd wordt op de Amerikaanse beurs. Dit maakt de weg vrij voor grote beleggers. Dit zou dus betekenen dat er een enorme nieuwe geldstroom de cryptowereld in zou kunnen stromen.

Waarom de aanvraag werd afgekeurd

De Winklevoss tweeling is al een hele tijd bezig met het opzetten van een Bitcoin ETF. In 2013 probeerde ze hun fonds al eens te registreren. Pas 4 jaar later werd de beslissing genomen; De aanvraag werd afgekeurd. De SEC had te veel zorgen omdat Bitcoin niet gereguleerd is. Nu probeert de tweeling die overigens een enorm vermogen bezit, het opnieuw. Toch is de aanvraag weer afgewezen door de SEC. CNBC meldt waarom de SEC de tweede aanvraag niet goedkeurt: In het nieuwsbericht van CNBC staat dat de SEC de bewering van Winklevoss dat cryptomarkten “uniek resistent zijn tegen manipulatie” niet ondersteunt en de tweede aanvraag van de tweeling in juni afwijst. Het afwijzen van dit voorstel hoeft niet te betekenen dat de SEC in de toekomst alle voorstellen blijft afwijzen. Het besluit van donderdag was immers niet unaniem. Er werd gestemd en het was 3-1 tegen de Bitcoin ETF.

Positiviteit rondom Bitcoin ETF blijft

Na het afwijzen van de Bitcoin ETF zagen we een korte koersdaling. Toch herstelde de Bitcoin prijs zich vrij snel. Dit suggereert dat crypto investeerders hoopvol blijven voor het goedkeuren van een Bitcoin ETF. Ook de CEO van Fatfish Internet Group is hoopvol. Hij verwacht dat we over een paar maanden de eerste Bitcoin ETF’s zullen zien. “Ik denk dat we niet ver weg zijn; Ik denk dat het waarschijnlijk maar een paar maanden duurt voordat de markt klaar is om over een ETF te accepteren.”