Nieuws, Trending

Blockchain kan wetenschappelijk onderzoek stimuleren volgens IBM

Volgens een patentaanvraag die is ingediend door IBM wordt er beweert dat het proces van wetenschappelijk onderzoek kan profiteren van de blockchain.

Dynamische samenwerking

De patentaanvraag presenteert een visie die een dynamische samenwerking, één waar onderzoekers hun werk kunnen volgen over institutionele grenzen heen. Het is een andere niet-financiële toepassing van de distributed-ledger-technologie (dlt), waar IBM de afgelopen maanden flink voor heeft gepleit. Je kunt dit patent zien als een uitgebreide software-changelog, waarin alles wordt vastgelegd, maar dan voor de wetenschap. Dit logboek is door gebruik te maken van de blockchain fraudebestendig en sluit hierom goed aan bij wetenschappelijk onderzoek. Het patent voegt hier het volgende aan toe: “Het op de blockchain gebaseerde systeem kan een blockchain vormen die een onderzoeksproject vertegenwoordigt. Hierbij omvat de blockchain een eerste blok onderzoeksgegevens en een tweede blok van analysegegevens een log van een analyse van de onderzoeksgegevens vertegenwoordigt toegevoegd aan de blockchain die de post-analyse van de onderzoeksresultaten vertegenwoordigt.”

Blockchain for Open Scientific Research

Momenteel heeft de applicatie de naam “Blockchain for Open Scientific Research” gekregen en zijn de IBM-onderzoekers Jae-wook Ahn, Maria Chang, Patrick Watson en Ravindranath Kokku de uitvinders hiervan. Op dit moment zijn er slechts een beperkt aantal platforms die het mogelijk maken om informatie over wetenschappelijk onderzoek te delen en om transparante gegevensverzameling en analysestappen te tonen. De platforms die dit nu mogelijk maken, missen volgens het patent de vereiste controles en mechanismen om betrouwbare gegevens mogelijk te maken, dit omdat er maar weinig zijn opties om ervoor te zorgen dat gegevens bestand zijn tegen wijziging.