Nieuws

Blockchain zinloos, tenzij het helpt bij het bouwen van een groenere toekomst

Volgens de oprichter én CEO van de Chinese e-commerce gigant Alibaba heeft blockchain zich nog niet bewezen bij het helpen van de samenleving met groenere, toekomst gerichte oplossingen. Dit blijkt uit een nieuwsbericht van de lokale nieuwszender cnBeta. 

Conferentie

Dit zei de CEO van Alibaba allemaal tijdens de ‘World Artificial Intelligence’ conferentie in China. Tijdens deze conferentie heeft de CEO zich gericht op de uitdaginen en mispercepties rondom de komst van kunstmatige intelligentie (AI). Hier gaf hij plaats voor de blockchain, het internet of things (IoT) en de technologie hierachter. Volgens de CEO is het nieuwe data-tijdperk een grote kans voor fabrikanten om de industrie opnieuw vorm te geven. De blockchain en IoT technologie zullen hierbij echter zinloos zijn tenzij ze kunnen bewijzen dat ze de samenleving naar een groenere richting op kunnen sturen.

Pensioen

De oprichter van Alibaba, Jack Ma, heeft in de afgelopen tijd bekend gemaakt dat hij met pensioen wil gaan. Volgens Forbes heeft Jack Ma een waarde van $36.9 miljard (€31.5 miljard) en is hiermee één van de rijkste personen ter wereld.

Blockchain

De blockchain is niets nieuws voor Alibaba en Jack Ma. Zo vond de oprichter de technologie achter de blockchain slechts een bubbel die in de laatste jaren teveel in populariteit is gestegen. Toch benadrukt de oprichter dat hij al lange tijd onderzoek doet naar de blockchain en sterk gelooft in zijn potentieel om problemen met data aan te pakken én de privacy en veiligheid van de gebruiker te beschermen. Zo is het bedrijf in 2016 begonnen met de blockchain-technologie en heeft het bedrijf sinds 2017 blockchain-experts aangenomen. Hierbij heeft de e-commerce gigant ook zeker niet stilgezeten. Volgens recente gegevens heeft de organisatie maar liefst 90 blockchain gerelateerde patenten ingediend.

Regels in China

Toch heeft Alibaba ervoor gekozen om zich strikt te houden aan de nieuwe regels die gelden in China. Zo heeft Alibaba met hun betaaldienst Alipay elk account geblokkeerd die het netwerk gebruikt om Bitcoin te ruilen zonder officiële documenten.