Nieuws, Trending

Blockchainsysteem om rijst mee te tracken gelanceerd in Cambodja

De internationaal actieve liefdadigheidsinstelling Oxfam heeft officieel de blockchain supply chain-oplossing van BlocRice voor Cambodjaanse rijst gelanceerd.  

BlocRice

BlocRice, zoals de oplossing heet, wil gebruik maken van slimme contracten om de transparantie en veiligheid te kunnen garanderen tussen rijsttelers in Cambodja en kopers in Nederland. Momenteel is de oplossing nog in ontwikkeling, toch zou deze tegen 2022 moeten zijn uitgebreid naar ruim 5.000 rijst telende boerderijen. Met BlockRice richt het bedrijf zich op het testen van blockchain-technologie en slimme contracten. Hiermee willen zij een digitaal 3-weg contractlandbouwarrangement tussen primaire producent, Cambodjaanse rijstexporteur en retailer in Europa opzetten, wat het levensonderhoud en de leveringscondities van boeren moet verbeteren.

Individuele boeren

Doordat er steeds meer wordt geautomatiseerd bij individuele boeren, moeten zij op hun beurt in staat moeten zijn om hogere prijzen vast te stellen en economische nadelen te vermijden. Met BlocRice zou het gebruik van dergelijke digitale contracten als hulpmiddelen voor sociale en economische zelfsturing moeten worden verbeterd. “Het gebruik maken van de blockchain-technologie zal naar verwachting de onderhandelingskracht van kleinschalige boeren in hun rijstwaardeketens verbeteren. Deze boeren zijn normaliter slechte primaire producenten.”, aldus het document.

Blockchain in de voedselindustrie

Toch is het niet de eerste keer dat blockchain wordt toegepast in de voedselindustrie als middel om hun processen robuuster en transparanter te maken. Zo moeten bijvoorbeeld bepaalde leveranciers van Walmart vanaf september 2019 voldoen aan hun nieuwe op de blockchain gebaseerde systeem.