BTC-mining moeilijkheidsgraad zakt 7%: grootste daling in 2019

De moeilijkheidsgraad van het minen van Bitcoin zakte sinds december 2018 niet meer zo veel als tijdens de meest recente aanpassing. Op 9 november 2019 werd de zogenaamde ‘mining difficulty’ met 7% naar beneden bijgesteld.


Moeilijkheidsgraad zakt na een jaar van stijging

Ondernemer en crypto-commentator Alistair Milne liet maandag op Twitter weten dat de moeilijkheidsgraad met ongeveer 7% daalde na de laatste aanpassing van het netwerk.

De moeilijkheidsgraad verwijst naar de inspanning die miners moeten doen om de vergelijkingen op te lossen. De geïnvesteerde computerkracht, ook bekend als hash rate, is nodig om transacties op het Bitcoin-netwerk te kunnen verwerken. Hoe moeilijker het is, hoe meer concurrentie er is voor block rewards. Een lagere moeilijkheid zorgt juist dat er meer mensen meedingen voor de beloningen.

Het is een zelfstabiliserend mechanisme voor Bitcoin waardoor netwerkbeveiliging voldoende is, zelfs wanneer de prijs of activiteit op het netwerk aanzienlijk daalt.

Gedurende 2019 nam de moeilijkheidsgraad geleidelijk toe. Begin dit jaar was die op een niveau van 5,1 biljoen toen de BTC-koers $3100 bedroeg. Eind oktober bereikte de moeilijkheid een recordhoogte van zo’n 13,7 biljoen, waarna het dus vandaag werd bijgesteld naar 12,7 biljoen: een afname van 7%. Milne schrijft in het bericht dat de kosten van het minen per BTC hiermee rond de $8000 liggen.


Hash rate stijgt weer

Terwijl de moeilijkheidsgraad naar beneden werd bijgesteld, zag de hash rate een nieuwe klim naar boven. De hash rate is te omschrijven als een schatting van de hoeveelheid rekenwerk die nodig is om een nieuw block te minen. Nadat de hash rate de afgelopen weken ook had afgenomen zette het recent weer een beweging naar boven in. Hiermee passeerde het netwerk wederom de grens van 100 quintillion (honderdduizend keer een miljard) hashes per seconde.

De toename volgt op het nieuws dat Argo Blockchain, een belangrijke Bitcoin mining-provider, de afgelopen week 500 nieuwe Antminer S17-miners van mininggigant Bitmain online heeft gekocht. Het Britse Argo heeft nu ongeveer 7.000 miners in bezit. Naar het schijnt is de doelstelling om dit aantal te verhogen tot 17.000 in begin 2020. Miningbedrijven blijven over het algemeen positief over toekomstige winst van BTC-mining.

Canaan Creative, een ander belangrijk mining-bedrijf, zal deze maand een beursgang-IPO ter waarde van $400 miljoen voltooien. Tegelijkertijd gaat Bitmain door met de uitbreiding van een mining farm in Texas, waarvan men aanneemt dat het uiteindelijk de grootste ter wereld kan worden.

 

Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken