VAE Crypto
Regulatie

Centrale Bank van VAE introduceert nieuw systeem voor stablecoins

De raad van bestuur van de Centrale Bank van de Verenigde Arabische Emiraten (CBUAE) heeft de invoering van een nieuw systeem voor het controleren en licenseren van stablecoins goedgekeurd.

Dit gebeurde tijdens een recente vergadering in Abu Dhabi, waar diverse projecten binnen het financiële infrastructuurtransformatie (FIT) programma van de overheid werden besproken. Het FIT-initiatief is gericht op het stimuleren van digitale transacties, het bevorderen van de digitale economie en het stimuleren van innovatie binnen het land.

Goedkeuring van regelgeving voor controle en licensering van stablecoins

De vergadering werd voorgezeten door Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, vicevoorzitter van de VAE en voorzitter van de CBUAE. Andere aanwezigen waren onder meer de vicevoorzitters Abdulrahman Saleh Al Saleh en Jassem Mohammad Al Zaabi, de gouverneur van de CBUAE Khaled Mohamed Balama en de bestuursleden van de centrale bank.

Tijdens de bijeenkomst werd de regelgeving goedgekeurd voor de controle en licensering van stablecoins. In een interview met de lokale media Unlock Blockchain legde Kokila Alagh, oprichter van KARM Legal Consultants, uit dat de nieuwe regels duidelijkheid bieden over de uitgifte, licensering en toezicht op AED-backed betalingstokens.

Alagh benadrukte dat betalingstokens ondersteund moeten worden door VAE-dirhams (AED) en niet gekoppeld mogen zijn aan andere valuta’s, digitale activa of algoritmen. Handelaren en dienstverleners mogen alleen AED-ondersteunde tokens accepteren en geen andere virtuele activa.

Aanpakken van inefficiënties in grensoverschrijdende betalingen

Alhoewel specifieke details van de vergadering niet openbaar zijn gemaakt, omvatten de besproken onderwerpen naar verluidt belangrijke projecten onder het FIT-programma. Op 13 februari kondigde de CBUAE aan dat het een digitale centrale bankvaluta (CBDC) zou uitgeven als onderdeel van het FIT-initiatief. De uitgifte van een CBDC is bedoeld om inefficiënties in grensoverschrijdende betalingen aan te pakken en innovatie in binnenlandse betalingen te stimuleren. De CBUAE verwacht dat dit de VAE zal helpen concurrerend te blijven als een financieel en digitaal betalingscentrum.

Naast de nieuwe regels voor stablecoins heeft de Dubai Financial Services Authority (DFSA), een van de financiële toezichthouders van de VAE, onlangs haar criteria voor de erkenning van stablecoins bijgewerkt. Op 3 juni introduceerde de DFSA aanvullende voorwaarden voor de erkenning van stablecoins. Momenteel erkent de toezichthouder slechts een beperkt aantal cryptotokens, waaronder Bitcoin, Ethereum, Litecoin, XRP en Toncoin (TON). Dit betekent dat fondsen binnen het DIFC niet in andere tokens kunnen investeren dan deze vijf erkende crypto-activa.

Met de herziene regels staat de toezichthouder echter investeringen in niet-erkende cryptotokens toe, mits deze niet meer dan 10% van de bruto-activawaarde van de fondsen bedragen.