Nieuws

Nieuws

Chinese investeerders blazen nieuw leven in Iraanse Bitcoin-miningfaciliteit

Een groep van Chinese investeerders hebben een nieuw leven geblazen in een Iraanse Bitcoin-miningfaciliteit. Eerder moest deze faciliteit dicht vanwege gebrek aan fondsen om deze operationeel te houden.


BTC Miningfarm is middelpunt van controverse

Dit blijkt uit een rapport afkomstig van IranWire. De herstart van de BTC-miningfaciliteit is te danken een massale financiering van diverse Chinese geldschieters. Eerder wist de grootschalige miningfarm in Iran, dat gelegen is in de Iraanse provincie Kerman, het middelpunt van controverse te zijn. Dit vanwege het feit dat er een grote stroomuitval in het land is geweest in Januari dit jaar, waarvan verwacht wordt dat dit gedeeltelijk door crypto-miningfarms gebeurt is.

De gigantische miningfarm kan dan ook tot maar liefst 175 Megawattuur aan stroom verbruiken, ofwel één derde van het totaal toegewezen stroom aan cryptominers in het land. Dit door slechts één enkele miningfarm. De miningfarm is dan ook sinds zijn oprichting in 2019 het grootste datacenter van het Midden-Oosten geworden. Niet geheel onverwacht dat de miningfarm dan het middelpunt van de controverse is.


Inwoners nu bezorgd

De omliggende inwoners van de miningfarm zijn op het moment dan ook erg bezorgd over een eventuele heropening van de miningfarm. Doordat er enorm veel elektriciteit gevraagd wordt door deze farm, kan het niet uitgesloten worden dat een eventuele nieuwe uitval van stroom nog een keer voorkomt. Dit willen de inwoners dan ook het liefst vermijden.

De miningfarm wordt echter ook ondersteund door China, net als veel andere crypto-miningfaciliteiten. Vooral de economische zone in het Zuidoosten schijnt populair te zijn voor Chinese investeerders. Alhoewel meerdere investeerders vinden dat de gigantische miningfaciliteit niet verloren mag gaan, moet er wel iets bedacht worden voor de enorme hoeveelheid elektriciteit die hiervoor opgewekt moet worden.

Dit kan bijvoorbeeld door strengere wetten in te voeren voor het gebruik van deze elektriciteit. Momenteel maken veel buitenlandse bedrijven gebruik van de enorm lage elektriciteitskosten die in het land actief zijn. Dit maakt het enorm voordelig om dergelijke crypto-installaties operationeel te houden. Hoe lager deze kosten zijn, des te makkelijker het is om aanzienlijke winsten binnen de crypto-markt te genereren.

Alhoewel het uiteraard goed nieuws is dat buitenlandse investeerders nu ook in de Iraanse markt een aanzienlijke hoeveelheid geld pompen, maar dit levert ook de benodigde kritiek op. Zo hebben diverse lokale crypto-miners laten weten dat de aanwezigheid van in dit geval Chinese BTC-miners het geheel minder winstgevend maakt voor de lokale ondernemingen. Het is echter nog maar de vraag hoeveel hier aan gedaan gaat en kan worden.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten