Coinbase Logo
Exchange

Coinbase breidt derivatenaanbod in EU uit met overname van entiteit uit Cyprus

Coinbase, een prominente speler op de cryptomarkt, heeft plannen aangekondigd om zijn derivatenaanbod in de Europese Unie uit te breiden. Dit streven wordt verwezenlijkt door de overname van een entiteit in Cyprus die in het bezit is van een Markets in Financial Instruments Directive 2014 (MiFID II)-licentie.

Bijgewerkte EU-regelgeving biedt kansen

MiFID II, de bijgewerkte EU-regelgeving voor financiële instrumenten, werd in 2017 herzien om beter tegemoet te komen aan de diversiteit in de beleggingswereld. De eerdere focus lag voornamelijk op aandelen, maar met de herziening zijn nu ook andere beleggingscategorieën zoals vastrentende waarden, derivaten en valuta inbegrepen.

Door deze strategische zet kan Coinbase nu in de EU gereguleerde derivaten aanbieden, waaronder futures en opties. Deze ontwikkeling volgt op de reeds bestaande spothandel in Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies die het bedrijf aanbiedt.

Versterking van Coinbase

De overname in Cyprus versterkt Coinbase’s naleving van de ‘Five-point Global Compliance Standard’. Deze standaard omvat Anti-Money Laundering (AML), Know Your Customer (KYC), naleving van wereldwijde sancties, best practices in bestuur, en continue monitoring en rapportage.

Met derivaten die maar liefst 75% van de totale cryptohandelsvolumes uitmaken, is deze stap cruciaal voor Coinbase. Echter, het bedrijf staat voor hevige concurrentie van grotere spelers in de derivatenmarkt zoals Binance, Bybit, OKX en Deribit.

Deze uitbreiding is onderdeel van Coinbase’s strategie voor mondiale groei, vooral gezien de juridische uitdagingen in de Verenigde Staten, waar het bedrijf gevestigd is. Coinbase is momenteel in een juridische strijd verwikkeld met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission over vermeende overtredingen van effectenwetten.

Coinbase wordt steeds actiever in de EU

In oktober 2023 koos Coinbase Ierland als zijn centrale regelgevende hub in de EU, in anticipatie op de toekomstige Markets in Crypto-Assets Regulations (MiCA). Het bedrijf heeft een aanvraag ingediend voor een enkele MiCA-licentie en hoopt deze tegen december 2024 te verkrijgen, het moment waarop de EU de regels volledig implementeert.

In december verwierf Coinbase ook een Franse licentie als virtuele activadienstverlener, wat het mogelijk maakt om in Frankrijk crypto-activa te bewaren en te verhandelen.

Exchange nieuws

Voormalig CEO van Binance, Changpeng Zhao, veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf
Voormalig Binance-topman voor de rechter: Risico op gevangenisstraf
Coinbase lanceert mega advertentiecampagne tijdens NBA-play-offs
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’