Nieuws

Crypto minen

Wat is crypto minen?

Het minen van cryptocurrency is het vergaren van crypto. Dit doe je door je computer lastige berekeningen uit te laten voeren op de blockchain. In ruil voor het oplossen van deze, vaak zware berekeningen, krijg je een beloning. Deze beloning is in de vorm van (een klein deel van) de geminde cryptomunt.
Om Bitcoin en andere cryptomunten goed te laten werken moeten er over de hele wereld heel erg veel computers aan staan om te minen. Deze computers werken samen om allemaal moeilijke berekeningen uit te voeren en alle transacties die gedaan worden met cryptomunten te verwerken. Als jij als ‘crypto miner’ dus je computer aan hebt staan om deze berekeningen op te laten lossen krijg jij in ruil daarvoor een klein deel van de geminde cryptomunt. Doordat het vaak vrij zware berekeningen zijn en je je (vaak speciaal uitgeruste) computer dag en nacht aan hebt staan kan dit erg veel elektriciteit kosten. Toen crypto met als voorloper Bitcoin net begon was het nog mogelijk om dit te minen met je normale computer maar naarmate crypto groter en bekender is geworden is het eigenlijk alleen nog mogelijk op met speciale computers genaamd ‘mining rigs’ crypto munten te minen.

Kun je in Nederland crypto / Bitcoin minen?

Zoals hierboven te lezen is kan het minen van crypto erg veel elektriciteit kosten. Dit komt omdat je computer veel berekeningen moet uitvoeren. Hierdoor loopt de computer de hele tijd op volle toeren, waardoor deze meer energie verbruikt. Ook wordt de computer hierdoor erg warm, waardoor de computer veel koeling nodig heeft om te kunnen blijven werken. Al met al kan dit erg veel energie kosten. Veel mensen denken dat het in Nederland niet rendabel is om cryptocurrency te minen, maar dat is niet waar. Het is in Nederland rendabel om Bitcoin te minen als de koers boven de 5000 euro ligt. Voor de andere crypto’s is het altijd verstandig om de koers in de gaten te houden.

Is het het waard om te beginnen met crypto minen?

Als crypto minen een hobby is is het zeker waard om er aan te beginnen. Echter verdien je pas echt veel geld als je veel geld investeert. Als je zo’n 5000 euro investeert kun je ongeveer 40 euro per dag verdienen met het minen van cryptocurrency. Dit is echter koers afhankelijk en dus geen vast inkomen. Je kunt er ook geld mee verliezen.

Wat heb je nodig om te beginnen met minen?

Hier onder is een handige lijst te vinden met benodigdheden als je wilt starten met crypto minen. [table id=2 /]