blauw

Application Programming Interface (API)

API staat voor Application Programming Interface. Het is een verzameling regels en specificaties die bepalen hoe software componenten met elkaar moeten communiceren.

Wat is een API?

Een Application Programming Interface (API) is een stukje software wat het mogelijk maakt dat twee verschillende applicaties informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Het is dus een soort ober die ervoor zorgt dat de klant in een restaurant zijn bestelling met de keuken kan delen.

Het primaire doel van een API is ontwikkelaars een middel te bieden om toegang te krijgen tot en interactie te hebben met een web-gebaseerde applicatie. Een cryptocurrency-exchange kan bijvoorbeeld een API aanbieden waarmee ontwikkelaars hun applicaties kunnen integreren met het handelsplatform van de beurs. Dit kan ontwikkelaars toegang geven tot real-time marktgegevens, evenals de mogelijkheid om transacties op de beurs uit te voeren.

Het gebruik van API’s in de cryptocurrency-industrie is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Ze worden gebruikt door een breed scala aan bedrijven en particulieren.

Privé en openbare API’s

Cryptocurrency-API’s kunnen worden onderverdeeld in twee brede categorieën: openbare API’s en privé-API’s. Openbare API’s zijn voor iedereen toegankelijk en kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot openbare gegevens en services. Private API’s daarentegen zijn alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers en geven toegang tot vertrouwelijke gegevens en diensten.

Openbare API’s zijn meestal gratis te gebruiken, hoewel voor sommige registratiekosten vereist zijn. Ze bieden toegang tot openbare gegevens en diensten zoals crypto koersen, orderboeken en handelsgeschiedenissen. Privé-API’s worden meestal betaald en vereisen authenticatie om toegang te krijgen. Ze bieden toegang tot diensten zoals accountbeheer, handel en accountfinanciering.