blauw

Arbitrage Trading

Arbitrage trading is een beleggingsstrategie waarbij gebruik wordt gemaakt van prijsverschillen op verschillende markten of beurzen.

Wat is arbitrage trading?

Arbitrage trading is handel waarbij gebruik wordt gemaakt van de kleine prijsverschillen tussen twee of meer beurzen. Je kan dan bijvoorbeeld winst maken als een cryptomunt op de ene beurs 10 cent goedkoper is dan op de andere crypto beurs. Door de cryptomunt tegelijkertijd op de ene beurs te kopen en de andere beurs te verkopen, kan een cryptohandelaar het koersverschil zijn winst noemen.

Kansen om winst te maken met arbitrage trading kunnen zich voordoen op de cryptomarkt, maar ook in bijna elke andere verhandelbare activaklasse. Denk bijvoorbeeld aan grondstoffen, derivaten of aandelen.

Je hebt verschillende soorten arbitrage strategieën waar handelaren over de hele wereld van profiteren. Als het gaat om arbitrage trading in de cryptowereld zijn er enkele typen die vaak worden gebruikt.

Exchange arbitrage (Beurs arbitrage)

Veruit de meest voorkomende vorm van arbitragehandel is de exchange arbitrage. Hierbij koopt de handelaar dezelfde cryptomunt op de ene exchange en verkoopt hij hem op de andere crypto exchange. Dat kan omdat de orderboeken van dezelfde cryptomunt op verschillende beurzen eigenlijk nooit exact hetzelfde zijn op hetzelfde moment. Dit is waar arbitrage trading om de hoek komt kijken. Handelaren proberen deze kleine koersverschillen uit te buiten om winst te maken.

Op zich is daar niks mis mee, het is zelfs goed voor de markt. Het zorgt er namelijk voor dat de onderliggende markt efficiënter is. Dit omdat het prijsverschil op verschillende handelsplatformen hierdoor relatief beperkt blijft. Eigenlijk maken de arbitrage handelaren dus gebruik van de inefficiëntie van de markt.

Funding rate arbitrage (Financieringsratio-arbitrage)

Een ander veel voorkomende vorm arbitragehandel in de cryptowereld is ‘Funding rate arbitrage’ ofwel ‘Financieringsratio-arbitrage’. Dit is wanneer een handelaar een cryptomunt koopt en zijn prijsbeweging afdekt met een futurescontract in dezelfde cryptovaluta met een financieringspercentage dat lager is dan de aankoopprijs van de cryptomunt.

Traingular arbitrage (Driehoeksarbitrage)

De derde veel voorkomende vorm van arbitragehandel in de cryptowereld is ‘Triangular arbitrage’ ofwel ‘Driehoeksarbitrage’. Dit is wanneer een handelaar n prijsverschil opmerkt tussen drie verschillende cryptocurrencies en hij deze cryptomunten in een soort lus voor elkaar inruilt.