blauw

Block header

Een block header is een klein stukje data dat voorkomt aan het begin van elk blok in een blockchain.

Wat is een block header?

Een block header is de belangrijkste gegevensstructuur van een blockchain. Het is het deel van een blok dat de essentiële informatie over de hele blockchain en zijn componenten bevat. De block header is wat een blockchain onveranderlijk maakt, omdat deze informatie bevat over de vorige blokken in de keten en de hoeveelheid werk die is gedaan in termen van rekenkracht om het huidige blok te maken.

De header-hash en de Merkle-root

Een block header heeft twee hoofdsecties: de header-hash en de Merkle-root. De header-hash is een unieke identificatie voor het blok, gegenereerd met behulp van het SHA-256 hash-algoritme. Deze hash wordt gebruikt om de integriteit van het blok te verifiëren en om ervoor te zorgen dat er geen ongeoorloofde wijzigingen zijn aangebracht. De Merkle-root is een hash van alle transacties in het blok en wordt gebruikt om de volgorde van de transacties te verifiëren.

De blok header bevat ook de blokbeloning en de moeilijkheidsgraad. De blokbeloning is de hoeveelheid cryptocurrency die wordt gegeven aan de miner die met succes een geldig blok heeft gemaakt, en wordt meestal bepaald door het protocol. De moeilijkheidsdoelstelling is een maatstaf voor hoe moeilijk het is om een geldig blok te maken en wordt periodiek door het netwerk aangepast om een enigszins consistente snelheid van blokproductie te behouden.

Naast deze componenten bevat de blokheader ook het tijdstempel van wanneer het blok is gemaakt, een willekeurig nummer dat een nonce wordt genoemd en het versienummer van het blockchain-protocol. De tijdstempel helpt om de volgorde van de blokken te behouden, terwijl de nonce wordt gebruikt om de unieke header-hash te creëren. Ten slotte wordt het versienummer gebruikt om wijzigingen in het protocol in de loop van de tijd bij te houden.

Samenvatting

De block header is een belangrijk onderdeel van een blockchain, omdat deze alle informatie bevat die nodig is om de integriteit van de chain te verifiëren. Door ervoor te zorgen dat de block-header veilig is, kan de blockchain onveranderlijk blijven en bestand zijn tegen kwaadaardige aanvallen. Zonder de block header zou een blockchain niet correct kunnen functioneren.