blauw

Bollinger Bands

Bollinger Bands zijn technische indicatoren gebruikt voor technische analyse, die support en resistance niveaus bepalen door twee parallelle lijnen die een band creëren met de prijs.

Wat is Bollinger Bands?

Bollinger Bands is een technische indicator die wordt gebruikt om de marktvolatiliteit te meten. De indicator is in de jaren tachtig ontwikkeld door John Bollinger. Bollinger Bands bestaan uit drie lijnen. De middelste lijn is een Simple Moving Average (SMA) ofwel het voortschrijdend gemiddelde van de prijs over de opgegeven periode. De bovenste en onderste banden zijn twee standaarddeviaties verwijderd van de SMA. De afstand van de banden tot de SMA wordt bepaald door de volatiliteit van de markt. Hoe verder de banden van de SMA verwijderd zijn, hoe hoger de volatiliteit.

Bollinger Bands Newsbit

Waar worden Bollinger Bands voor gebruikt?

Bollinger Bands worden gebruikt om de marktvolatiliteit te meten en potentiële koop- en verkooppunten te identificeren. Traders gebruiken de Bolling Bands om te bepalen of de markt overbought of oversold is.

Bollinger Bands kunnen worden gebruikt om trendomkeringen te identificeren. Als de prijs bijvoorbeeld een stijgende trend vertoont en vervolgens onder de onderste band breekt, kan dit een signaal zijn van een mogelijke omkering. Aan de andere kant, als de prijs een neerwaartse trend vertoont en vervolgens boven de bovenste band breekt, kan dit een signaal zijn van een potentiële opwaartse trend.

De periode is een belangrijke factor

De periode die wordt gebruikt om de banden te berekenen, is een belangrijke factor. Een langere periode zal resulteren in minder volatiliteit en een smaller bereik van de banden. Aan de andere kant zal een kortere periode resulteren in meer volatiliteit en een breder bereikt van de banden. De periode moet worden gekozen op basis van het soort handel dat wordt gedaan.

Samenvatting

Bollinger Bands zijn een krachtig hulpmiddel dat door handelaren kan worden gebruikt om de marktvolatiliteit te meten en potentiële koop- en verkooppunten te identificeren. Het is belangrijk op te onthouden dat de banden niet als op zichzelf staande indicator mogen worden gebruikt en in combinatie met andere indicatoren moeten worden gebruikt. Bovendien moet de periode die wordt gebruikt om de banden te berekenen, worden gekozen op basis van het type handel dat wordt gedaan. Door Bollinger Bands te combineren met andere indicatoren, kunnen handelaren de markt beter begrijpen en beter geïnformeerde beslissingen nemen.