blauw

Burning

Crypto burning is het vernietigen of permanent uitschakelen van cryptomunten, waardoor hun totale aanbod wordt verminderd.

Wat is het burnen van crypto?

Burning, vrij vertaald ‘verbranden’ is een term die in de cryptowereld wordt gebruikt om te verwijzen naar het proces waarbij munten permanent uit de circulatie worden gehaald. Het idee achter het burnen van crypto’s is dat het aantal beschikbare munten afneemt, waardoor de waarde van de resterende munten toeneemt. Er zijn twee manieren om cryptocoins te burnen: munten burnen via transactiekosten of munten burnen via een hard fork.

Crypto burnen via transactiekosten

Crypto burnen via transactiekosten is een vrij eenvoudig proces. In dit scenario sturen miners, die transacties op de blockchain verwerken, een deel van de transactiekosten naar wat bekend staat als een “burn-adres”. Dit burn-adres is een speciaal adres dat niemands eigendom is en dat geen manier heeft om de cryptomunten weer in omloop te brengen. Door de vergoeding naar een burn-adres te sturen, worden de munten effectief uit de circulatie gehaald.

Crypto burnen via een Hard Fork

De andere manier om crypto te burnen is via een Hard Fork. Een Hard Fork is een permanente afwijking van de vorige versie van de blockchain, en alle knooppunten waarop eerdere versies draaien, worden niet langer geaccepteerd door de nieuwste versie. In dit scenario worden de coins die in de oude versie van de blockchain zijn achtergebleven, geburned omdat ze niet meer kunnen worden gebruikt in de nieuwe versie.

Burnen wordt gezien als iets positiefs door investeerders

Het burnen van crypto wordt door investeerders vaak gezien als een positieve stap, omdat het de waarde van de resterende munten verhoogt. Dit komt door het feit dat met minder beschikbare munten de vraag naar de munten zal toenemen, waardoor de prijs stijgt. Het wordt ook gezien als een manier om inflatie te beteugelen, omdat het het aantal cryptomunten beperkt dat kan worden gemaakt.

Samenvatting

Burning is een term die in de cryptowereld wordt gebruikt om te verwijzen naar het proces waarbij cryptocoins permanent uit de circulatie worden gehaald. Dit wordt gedaan via transactiekosten of harde vorken en wordt gezien als een manier om de inflatie te beteugelen en de waarde van de resterende munten te verhogen. Het wordt ook gezien als een manier om mijnwerkers te belonen, aangezien zij degenen zijn die verantwoordelijk zijn voor het verzenden van de vergoedingen naar het brandadres.