blauw

CEX

CEX staat voor Centralized Exchange, en het is een soort cryptocurrency beurs waarmee gebruikers cryptomunten op een gecentraliseerd platform kunnen kopen en verkopen

Wat is een Centralized Exchange (CEX)?

CEX is dus een gecentraliseerde exchange. Het is een soort cryptocurrency beurs waarmee gebruikers cryptomunten op een gecentraliseerd platform kunnen kopen en verkopen. Een voorbeeld van een gecentraliseerde exchange is bijvoorbeeld Bitvavo of Binance. CEX’s worden meestal beheerd door een externe entiteit die optreedt als tussenpersoon tussen kopers en verkopers. Dit type exchange biedt gebruikers het gemak om op één enkel platform te kunnen handelen met een groot aantal cryptomunten.

De voordelen van een CEX

Het belangrijkste voordeel van een CEX is dat gebruikers hiermee snel en gemakkelijk crypto kunnen kopen en verkopen met fiat geld zoals euro’s of dollars. Een DEX ondersteund geen fiat valuta’s. Een gecentraliseerde exchange (CEX) is ook vaak een stuk gebruiksvriendelijker dan een DEX. Het is dus beter voor een beginnend crypto investeerder om een gecentraliseerde exchange te gebruiken.

Een ander voordeel van het gebruik van een CEX is dat het voor meer liquiditeit kan zorgen. Omdat de beurs wordt beheerd door een externe entiteit, zijn er doorgaans meer kopers en verkopers op het platform dan op een gedecentraliseerde beurs. Hierdoor kunnen transacties sneller en tegen betere prijzen worden afgerond. Bovendien kunnen, aangezien er veel gebruikers op het platform aanwezig zijn, grote orders worden uitgevoerd zonder al te veel marktverstoring te veroorzaken. Tot slot bieden gecentraliseerde exchanges vaak meer geavanceerde handelsvormen aan zoals margehandel. Een DEX doet dit vaak niet.

De nadelen van een CEX

Een mogelijk nadeel van het gebruik van een gecentraliseerde exchange (CEX) is dat de centralisatie het kwetsbaarder maakt voor beveiligingsrisico’s zoals hacking. Aangezien gebruikersfondsen op de servers van de beurs worden opgeslagen, kunnen de gebruikersfondsen mogelijk worden gestolen als deze servers worden gehackt. Als zodanig is het belangrijk voor gebruikers om ervoor te zorgen dat ze alleen gerenommeerde beurs gebruiken die over sterke beveiligingsmaatregelen beschikken. Verder is er ook nog de mogelijkheid dat een CEX failliet gaat. Dan ben je als gebruiker je geld kwijt. Precies dit is de reden dat onlangs veel investeerders overgestapt zijn naar een gedecentraliseerde exchange (DEX). Na het omvallen van crypto beurs FTX zijn mensen massaal overgestapt naar gedecentraliseerde exchanges.

Samenvatting

Een gecentraliseerde exchange (CEX) is een populaire keuze onder crypto handelaren vanwege hun gemak en liquiditeit. Ze brengen echter ook risico’s met zich mee, zoals beveiligingsproblemen en hoge kosten, die zorgvuldig moeten worden overwogen voordat je er een gebruikt.