blauw

CPI

De Consumentenprijsindex is een maatstaf die wordt gebruikt om prijsveranderingen van goederen en diensten te meten.

Wat is CPI?

De consumentenprijsindex (CPI) is een maatstaf voor de gemiddelde verandering van prijzen die consumenten betalen voor goederen en diensten. Het is een belangrijke maatstaf voor inflatie en wordt gebruikt om lonen en pensioenen op af te stemmen. Het dient ook als een belangrijke economische indicator door veranderingen in de richting van de economie te helpen identificeren.

Hoe wordt de CPI berekend?

De CPI wordt berekend door de prijs van een vaste mand met goederen en diensten in de loop van de tijd te volgen. De mand bevat een verscheidenheid aan artikelen, zoals voedsel, huisvesting, transport, medische zorg en kleding. De prijzen van elk artikel in het winkelmandje worden bijgehouden en vergeleken met de prijzen van dezelfde artikelen in een basisjaar. De veranderingen in de prijzen van de artikelen in het mandje worden vervolgens gebruikt om het algemene inflatiepercentage te berekenen.

De CPI wordt berekend met behulp van verschillende methoden, waaronder de Laspeyres-index, de Paasche-index en de Fisher-index. De Laspeyres Index gebruikt de prijs van een vast pakket goederen en diensten in een basisperiode om het prijsniveau in een latere periode te berekenen. De Paasche Index gebruikt de prijzen van dezelfde goederen en diensten in een latere periode om het prijsniveau in de basisperiode te berekenen. De Fisher-index combineert de Laspeyres- en Paasche-indexen om de CPI te berekenen.

Waar wordt de CPI voor gebruikt?

De CPI kan worden gebruikt om de koopkracht van de dollar te meten, wat de hoeveelheid goederen en diensten is die met een bepaald geldbedrag kan worden gekocht. Het wordt ook gebruikt om lonen, salarissen en andere economische variabelen aan te passen aan de inflatie. De CPI wordt ook gebruikt om socialezekerheidsuitkeringen, belastingschijven en andere economische voordelen aan te passen aan de inflatie.

Samenvatting

Concluderend, de CPI is een belangrijke economische indicator die de gemiddelde prijsverandering van goederen en diensten in de loop van de tijd meet. Het wordt gebruikt om de inflatie te meten en om lonen, salarissen en andere economische variabelen voor inflatie aan te passen.