blauw

Double Spending

Double spending is een aanval waarbij een gebruiker twee of meer geldtransacties uitvoert met hetzelfde cryptocurrency-bedrag.

Wat is Double spending?

Double Spending, of dubbele uitgaven, zijn een potentieel probleem in een digitaal valutasysteem waarbij een digitaal token of activum meer dan eens kan worden uitgegeven. Dit is een probleem omdat het tot fraude kan leiden en de integriteit van het systeem kan ondermijnen.

In een traditioneel financieel systeem is het moeilijk om dezelfde fysieke valuta twee keer uit te geven, omdat de persoon die de betaling ontvangt fysiek kan verifiëren dat de valuta nog niet is uitgegeven. In een digitaal valutasysteem is het echter gemakkelijker voor een gebruiker om kopieën van zijn digitale tokens te maken en deze meerdere keren uit te geven.

Om dubbele uitgaven te voorkomen, gebruiken de meeste digitale valutasystemen een gedecentraliseerd netwerk van computers om transacties te verifiëren en vast te leggen in een (digitaal) grootboek, zoals een blockchain. Dit zorgt ervoor dat elk digitaal token slechts één keer kan worden uitgegeven en helpt fraude te voorkomen en de integriteit van het systeem te beschermen.