blauw

Fork

Fork is een splitsing van een blockchain, meestal voor het toevoegen van functies of om consensusmechanismes te veranderen.

Wat is een fork?

Een fork is een term die in de cryptowereld wordt gebruikt om een situatie te beschrijven waarin een blockchain uiteenvalt in twee afzonderlijke paden. Het is het resultaat van een wijziging in het protocol. De fork kan een soft fork of hard fork zijn.

Wat is een soft fork?

Een soft fork is een protocolwijziging die achterwaarts compatibel is met de vorige versie van het protocol. Dit betekent dat de oude versie van het protocol nog steeds geldig is, maar dat de nieuwe versie efficiënter is of extra functies heeft. Een soft fork kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een nieuwe functie aan het netwerk toe te voegen, zoals SegWit. In dit geval wordt het nieuwe protocol door de meeste gebruikers geaccepteerd en blijft de oude versie geldig.

Wat is een hard fork?

Een hard fork is een protocolwijziging die niet achterwaarts compatibel is met de vorige versie van het protocol. Dit betekent dat de oude versie van het protocol niet langer geldig is en dat gebruikers moeten upgraden naar de nieuwe versie om het netwerk te kunnen blijven gebruiken. Een hard fork kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het consensusalgoritme van een blockchain volledig te veranderen, zoals de overgang van Ethereum van Proof of Work naar Proof of Stake. In dit geval wordt de oude versie van het protocol niet geaccepteerd door de meeste gebruikers en moeten ze upgraden naar de nieuwe versie om het netwerk te kunnen blijven gebruiken.

Forks hebben een aanzienlijke impact op het netwerk

Wanneer een blockchain forkt, zijn er twee verschillende versies van de blockchain tegelijkertijd actief. Deze twee versies van de blockchain kunnen niet met elkaar communiceren en de transacties op elke keten zijn niet geldig op de andere keten. Dit betekent dat als u geld op de ene keten heeft, deze niet beschikbaar zijn op de andere keten.

Forks kunnen een aanzienlijke impact hebben op de cryptocurrency-gemeenschap. Het kan voor verwarring zorgen omdat gebruikers misschien niet weten welke versie van de blockchain ze moeten gebruiken of vertrouwen. Het kan ook resulteren in een splitsing in de gemeenschap, waarbij sommige gebruikers de ene versie van de blockchain kiezen en sommigen de andere.

Samenvatting

Concluderend, een fork is een term die in de wereld van cryptocurrency wordt gebruikt om een situatie te beschrijven waarin een blockchain uiteenvalt in twee afzonderlijke paden. Het kan een soft fork of een hard fork zijn en elk type heeft andere implicaties voor de gebruiker. Forks kunnen verwarring veroorzaken en de gemeenschap splitsen, dus het is belangrijk om de implicaties van een fork te begrijpen voordat u een beslissing neemt over welke versie van de blockchain je wil gebruiken.