blauw

Masternode

Masternodes zijn servers die volledige kopieën van de blockchain behouden. Het is te vergelijken met miners, maar dan de Proof-of-Stake versie. Het in stand houden van een Masternode gebeurt op basis van het staken van coins, waarin (vaak) een grote hoeveelheid coins gealloceerd worden en dus stilstaan en niet actief op de markt worden verhandeld. Dit is niet de essentie van een masternode maar een bijgevolg.

Het doel van de grote hoeveelheden coins vastzetten is om de drempel van het faciliteren van een masternode te verhogen, waardoor het duurder wordt voor een kwaadwillige partij om de masternode te misbruiken. Als een masternode zich namelijk misdraagt kunnen de gestakede coins namelijk inbeslag worden genomen.

Vaak kunnen kleinere houders van coins hun coins alloceren aan masternodes door bepaalde masternodes te kiezen. Zodoende krijgen deze masternodes wel de stakerechten van deze munten, maar niet de rechten om deze munten te verplaatsen en dergelijke. De keuze voor een masternode wordt vaak gedaan op basis van de vergoeding die zij beschikbaar stellen.