blauw

Multisignature

Multisignature, ook wel multisig genoemd, is een digitale beveiligingsfunctie die meer dan één sleutel vereist om een transactie te autoriseren. Het wordt vaak gebruikt om een extra beveiligingslaag toe te voegen aan cryptocurrency-transacties en om te beschermen tegen fraude en ongeoorloofde toegang.

In een multisig-opstelling worden meerdere sleutels gegenereerd en toegewezen aan verschillende partijen. Om een transactie te voltooien, moet een bepaald aantal van deze sleutels (zoals bepaald door de multisig-configuratie) worden gebruikt om de transactie te ondertekenen. Dit betekent dat meerdere partijen akkoord moeten gaan met de transactie voordat deze kan worden voltooid, wat een extra beveiligingsniveau toevoegt.

Multisig kan nuttig zijn in situaties waarin meerdere partijen een transactie moeten goedkeuren, of waar bescherming nodig is tegen het risico dat een enkele sleutel verloren gaat of in gevaar wordt gebracht. Het wordt ook vaak gebruikt om cryptocurrency-wallets te beveiligen en om te beschermen tegen diefstal van digitale activa.