blauw

Pump and Dump

Pump and dump is een strategie waarbij crypto-investeerders een actief massaal kopen om de prijs op te pompen en vervolgens snel te verkopen, vaak met frauduleuze doeleinden.

Wat is een Pump and Dump?

Een pump and dump is een vorm van financiële fraude die steeds vaker voorkomt in de wereld van cryptocurrency. Het gaat om een groep mensen die een grote hoeveelheid van een bepaalde cryptocurrency koopt om de prijs kunstmatig op te drijven. Zodra de prijs hoog genoeg is, dumpen de fraudeurs de munten, waardoor de prijs crasht en investeerders grote verliezen lijden.

De oorsprong van Pump and Dump

De term “pump and dump” is afgeleid van de aandelenmarkt, waar gewetenloze handelaren een grote hoeveelheid van een bepaald aandeel kopen om de prijs kunstmatig op te drijven. Zodra de prijs is gestegen, verkopen de handelaren hun aandelen, wat resulteert in een scherpe prijsdaling en andere investeerders met verliezen achterlaat.

In de cryptowereld worden pump-and-dump-schema’s vaak georkestreerd door grote groepen mensen, meestal op berichtenplatforms zoals Telegram of sociale media. Deze groepen coördineren het kopen en verkopen van een bepaalde cryptomunt om de winst te maximaliseren.

Zo werken pump and dump groepen

De eerste stap in een pump-and-dump-schema is de “pump”. Dit houdt in dat de groep een grote hoeveelheid van een bepaalde cryptomunt koopt om de prijs op te drijven. De groep zal vervolgens valse informatie over de munt verspreiden om meer kopers aan te trekken en de prijs verder op te drijven.

Zodra de prijs voldoende is gestegen, zal de groep hun cryptomunten “dumpen”, ze met winst verkopen en andere investeerders met grote verliezen achterlaten.

Pump and dump groepen zijn illegaal

Pump and dump-groepen zijn in veel landen illegaal, omdat ze kunnen worden gezien als een vorm van marktmanipulatie. Ze zijn ook zeer riskant en kunnen leiden tot grote verliezen voor beleggers. Daarom is het belangrijk dat beleggers zich bewust zijn van de risico’s en deelname aan pump-and-dump-programma’s vermijden.