blauw

Rug pull

Rug pull is een term die wordt gebruikt voor een plotselinge daling van de prijs van een crypto token als gevolg van plotseling verkopen door de projecteigenaren.

Wat is een Rug pull?

Een rug pull is een term die wordt gebruikt om een exit-scam in de cryptomarkt te beschrijven. Het is een vorm van frauduleuze activiteit waarbij de ontwikkelaars van een crypto-project plotseling verdwijnen en al het door investeerders ingezamelde geld meenemen.

De term “rug pull” is afgeleid van de uitdrukking “het vloerkleed onder iemand vandaan trekken”, wat wordt gebruikt om het plotselinge en onverwachte vertrek van de ontwikkelaars van een project te beschrijven.

Hoe werkt een rug pull?

Rug pulls komen steeds vaker voor in de markt voor cryptocurrency. Deze zwendelpraktijken nemen vaak de vorm aan van Initial Coin Offerings (ICO’s), die vergelijkbaar zijn met traditionele Initial Public Offerings (IPO’s). In ICO’s kopen investeerders cryptocurrency-tokens in ruil voor fiat-valuta of andere cryptocurrencies.

Deze tokens hebben over het algemeen geen intrinsieke waarde en de ontwikkelaars van het project beloven het ingezamelde geld te gebruiken om de technologie van het project te ontwikkelen. Helaas komen de ontwikkelaars in veel gevallen hun beloften nooit na en duiken ze in plaats daarvan onder met het geld.

Een rug pull identificeren is moeilijk

Een rug pull is moeilijk van tevoren te detecteren, omdat het moeilijk is om de geloofwaardigheid van de mensen achter het project te verifiëren. Veel projecten maken de identiteit van de ontwikkelaars niet bekend, wat het nog moeilijker maakt om een mogelijke zwendel te identificeren.

Bovendien kan een rug pull moeilijk te voorkomen zijn, omdat het vaak moeilijk is om de verblijfplaats van de fondsen te identificeren. Veel projecten maken gebruik van gedecentraliseerde netwerken om geld in te zamelen, waardoor het moeilijk is om het geldverkeer te traceren.

Welke maatregelen kun je nemen om jezelf te beschermen tegen een rug pull?

Gelukkig zijn er maatregelen die beleggers kunnen nemen om zichzelf te beschermen tegen een rug pull. De eerste is om nooit meer te investeren dan je bereid bent te verliezen. Dit is altijdbelangrijk in de cryptomarkt, omdat de hoge volatiliteit van de markt betekent dat investeringen snel waardeloos kunnen worden.

Verder is het belangrijk om je eigen onderzoek te doen voordat je gaat beleggen. Dit omvat het lezen van beoordelingen van andere investeerders, het onderzoeken van het team en de technologie van het project en het verifiëren van de identiteit van de mensen achter het project.

Ten slotte is het belangrijk om waakzaam te blijven en op de hoogte te zijn van eventuele rode vlaggen die kunnen wijzen op een mogelijk trekken van het tapijt. Dit omvat de plotselinge verdwijning van de projectontwikkelaars, een gebrek aan communicatie van de ontwikkelaars en de plotselinge sluiting van de projectwebsite of sociale media-accounts.

Door deze stappen te volgen, kunnen beleggers zichzelf beschermen tegen een rug pull en andere vormen van oplichting met cryptocurrency.