blauw

US Dollar Index (DXY)

DXY is een afkorting voor de US Dollar Index, een indicatie van de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van een mand van zes andere grote wereldvaluta’s.

Wat is de US Dollar Index?

De US Dollar Index (DXY) is een maatstaf die de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van een mandje vreemde valuta meet. De index is een gewogen gemiddelde van de waarde van de Amerikaanse dollar in vergelijking met de waarde van een mandje van zes belangrijke vreemde valuta. De valuta’s die in de index zijn opgenomen, zijn de euro, Japanse yen, Britse pond, Canadese dollar, Zweedse kroon en Zwitserse frank.

Waar wordt de DXY voor gebruikt?

De DXY wordt gebruikt om de relatieve sterkte van de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere grote wereldvaluta’s te meten. Naarmate de Amerikaanse dollar in waarde stijgt, stijgt ook de index, en vice versa.

De US Dollar Index wordt doorgaans uitgedrukt als een puntenwaarde, die wordt berekend door het gewogen gemiddelde te nemen van de waarden van de zes valutaparen. Als de euro bijvoorbeeld wordt verhandeld tegen een waarde van 1,2 ten opzichte van de Amerikaanse dollar, de Japanse yen wordt verhandeld tegen een waarde van 0,8 ten opzichte van de Amerikaanse dollar, en de Canadese dollar wordt verhandeld tegen 1,4 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De index wordt als volgt berekend: 1,2*0,8 + 1,4 = 1,24. De waarde van de index wordt dan uitgedrukt als een puntwaarde, dus in dit geval zou de US Dollar Index 124 zijn.

De US Dollar Index gebruiken om trends te identificeren

De US Dollar Index kan ook worden gebruikt om trends in de waarde van de Amerikaanse dollar te identificeren. Als de US Dollar Index bijvoorbeeld gestaag stijgt, kan dit erop duiden dat de US Dollar aan kracht wint ten opzichte van andere belangrijke valuta’s. Aan de andere kant, als de US Dollar Index gestaag daalt, zou dit erop kunnen duiden dat de US Dollar verzwakt ten opzichte van andere belangrijke valuta’s.

Naast het bieden van een benchmark voor investeerders en handelaren, wordt de US Dollar Index ook gebruikt door centrale banken en overheden om de algehele sterkte van de US Dollar te meten. Centrale banken en overheden gebruiken de index om beslissingen te nemen over monetair beleid, wisselkoersen en ander economisch beleid.

Samenvatting

Over het algemeen is de US Dollar Index (DXY) een belangrijk instrument voor investeerders, handelaren, centrale banken en overheden om de relatieve sterkte van de US Dollar ten opzichte van andere grote wereldvaluta’s te meten. Het biedt een waardevolle maatstaf voor besluitvorming en kan worden gebruikt om trends in de waarde van de Amerikaanse dollar te identificeren.