Nieuws

Cryptominers in Oezbekistan krijgen enorme prijsstijgingen

In Oezbekistan is een nieuwe wet geïntroduceerd waardoor cryptocurrency miners in de Centraal Aziatische natie flink meer laat betalen.


Hogere stroomtarieven

De nieuwe wet benadeeld voornamelijk de cryptocurrency-mining industrie. Deze bedrijven zullen een sterke stijging zien in hun huidige stroomtarieven.

De nieuwe wet is bedoeld om energiebesparing te stimuleren, de effectiviteit van het stroomverbruik in industrieën en in de niet-commerciële sector te verhogen.

Dit komt erop neer dat bedrijven die actief zijn als crypto-mining bedrijven, hun stroomtarief zien verdrievoudigen, ten aanzien van de huidige stroomtarieven. Hierdoor wordt het land mogelijk niet meer gunstig voor mining bedrijven.


Kritiek

Er is echter veel kritiek op het nieuwe goedgekeurde wetsvoorstel. Zo zou deze crypto bedrijven veel werk en winst opleveren voor het land. Dit vanwege het feit dat deze bedrijven Oezbekistan in staat zou kunnen stellen om in potentie honderden miljoenen dollars aan export te genereren. Dit zou tevens de economie in het land kunnen verbeteren.

Alhoewel niet elke respondent er evenveel kritiek op levert, wordt er over het algemeen gesuggereerd dat de overheid de crypto-industrie in het land juist moet stimuleren. Hierdoor zou de overheid juist met een gedifferentieerde benadering moeten komen voor de stroomtarieven, die afhankelijk is van welke energiebronnen deze bedrijven gebruiken. Zijn deze bronnen milieu vriendelijk? Dan moeten de bedrijven een minder hoog tarief zijn dan de bedrijven die een milieuonvriendelijke energiebron gebruiken, aldus de respondenten.