Nieuws, Regulatie

Darknet-markten verdienden in 2020 meer geld dan ooit

Uit een nieuw rapport afkomstig van Chainalysis blijkt dat er minder darknet markten zijn. De darknet markten blijken echter wel te groeien op het gebied van omzet.


Minder mensen maar meer omzet

Volgens een rapport dat gisteren door Chainalysis is gepubliceerd, hebben Darknet markten dit jaar hun omzet van 2019 overtroffen met nog een maand te gaan.

Darknet markten hebben altijd grote interesse gewekt in de cryptogemeenschap. Dit gebeurde voor het eerst bij de beruchte Silk route. De Silk route heeft de reputatie van de Bitcoin geplaagd tijdens zijn vormingsjaren. De Silk Road lijkt misschien heel lang geleden, maar de darknet markten zijn blijven bestaan. En hoewel het aantal markten lijkt af te nemen, verdienen de resterende markten meer dan ooit tevoren. Chainalysis zegt hierover het volgende:

“Hoewel de totale inkomsten op het darknet de totalen van 2019 al hebben overtroffen, zijn de totale aantal aankopen en de waarschijnlijke klanten aanzienlijk gedaald. Echter zijn de resterende aankopen van hogere waarden.”

Net als legitieme verkopers hebben ook verkopers op het Darknet geleden van het COVID-19-virus. Volgens Chainalysis is de drijvende kracht achter de behaalde inkomsten echter een combinatie van toegenomen concurrentie en inspanningen van wetshandhavers om de markten zelf aan te pakken.

Als gevolg hiervan is de darknet marktsector geconsolideerd tot een kleiner aantal spelers. Deze trend wordt ondersteund door de gegevens, die een scherpe daling laten zien in het aantal overdrachten naar darknet markten. Echter laten ze wel een stijging zien van de totale inkomsten. In de onderstaande grafiek zijn de valuta’s die zijn opgenomen de Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) en Tether (USDT).

Bron: Chainalysis

Deze cijfers laten zien dat de darknet klanten in totaal minder aankopen doen, maar dat deze aankopen gemiddeld voor grotere bedragen zijn. Dit duidt volgens Chainalysis op twee mogelijke situaties.

Allereerst wijken drugskopers af van het darknet om hun aankopen te doen, terwijl grotere kopers simpelweg meer kopen per aankoop. Hiernaast doen kopers grotere aankopen als reactie op onzekerheid, wat nu een grote factor in tijden van de gevolgen van het COVID-19-virus.


Klik hier en verdien tot $500 aan bonussen bij exchange Bybit. Voor alle gebruikers die crypto storten. Actie geldt tot en met 10 december.


Toename van de wetshandhaving

Volgens Ingo Fiedler, mede-oprichter van Blockchain Research Lab, is deze trend vooral het resultaat van een toenemende focus van de wetshandhaving op het darknet. Fiedler vertelde het volgende:

“Alleen de meest ervaren mensen kunnen hun sporen verbergen. Dat verhindert kleine dealers om aan de markt deel te nemen. Daardoor zijn er minder maar wel grotere dealers op die markten.”

Deze theorie wordt ondersteund door het feit dat het aantal actieve darknet markten zelf ook afneemt. Volgens Chainalysis is het totale aantal actieve markten in november 2020, 37, het laagste aantal sinds november 2017.

Het succes van wetshandhaving is echter slechts één mogelijke verklaring voor deze achteruitgang.

“Beheerders halen vaak exit scams uit, waarbij de markt stopt met opereren maar publiekelijk nog steeds actief lijkt te zijn. Dit doen ze zodat beheerders geld kunnen blijven inzamelen van aankopen die nooit zullen worden vervuld.”

COVID-19 heeft in zekere mate ook zijn impact gehad op deze trend. Hoewel Chainalysis zei dat COVID-19 niet de grootste factor was in de darknet markttrends van dit jaar, heeft het naar verluidt wel een grote impact gehad.

Met name de onderbrekingen in de supply chains en shipping routes hebben vertragingen op de darknetmarkt veroorzaakt, waardoor er klachten van gefrustreerde klanten zijn ontstaan. Op een darknet-marktforum zei een in Canada gevestigde cocaïneverkoper:

“Nu COVID-19 enorme onderbrekingen veroorzaakt in het hele land, doe ik nog steeds mijn best om de prijzen redelijk maar concurrerend te houden. Canada Post garandeert nu echter geen twee werkdagen levering meer.”