Nieuws

Dubbele Bitcoin-uitgave gespot

Het onderzoeksteam van de cryptocurrency exchange BitMEX hebben een vermoedelijke dubbele bestedingstransactie gevonden op het netwerk van Bitcoin (BTC), met een waarde van 0.00062063. Dit komt met de huidige waarde neer op ongeveer $21, of ruim €17.


Meerdere blokken geproduceerd

Zo zouden er meerdere blokken geproduceerd zijn rondom bloknummer 666833. Dit zou voor een dubbele uitgave van $21 (€17) hebben gezorgd.

Volgens BitMEX zou het gaan om een RBF-transactie, waarbij een niet bevestigde transactie automatisch vervangen wordt door een nieuwe overdracht. Hierdoor wordt vervolgens een hogere vergoeding voor betaald. Er lijken verder geen signalen van een vorm van een hack geweest te zijn, wat normaliter een reden kan zijn voor een dubbele uitgave.


Geïnteresseerd in het leverage traden van Bitcoin en andere crypto? Klik hier en maak een account aan op Bybit.


Geluk dat het $21 was

Hierdoor heeft er op het netwerk daadwerkelijk een dubbele besteding plaatsgevonden, in plaats van een RBF (een vervanging tegen een vergoeding). Doordat het nu slechts om $21 ging, kan dit gezien worden als gelukje. Het zou namelijk theoretisch gezien ook om bijvoorbeeld $21 miljoen kunnen gaan.

Alhoewel de oorspronkelijke Bitcoin-whitepaper van Satoshi Nakamoto geprezen wordt voor het oplossen van het dubbele uitgaven-probleem in 2009, blijkt het toch nog niet volledig opgelost te zijn.

In 2020 wist het cryptobeveiligingsbedrijf ‘ZenGo’ een exploit te vinden waardoor dubbele uitgaven konden worden gereproduceerd op verschillende populaire Bitcoin-wallets. De exploit kon echter vrij eenvoudig worden opgelost, waardoor deze nu niet meer te gebruiken of misbruiken is. Toch blijft het een kwetsbaarheid van BTC. Het is echter niet iets waar iedereen nu opeens bang voor hoeft te zijn, want er wordt veel werk verricht om dergelijke transacties te voorkomen. De kans dat dit dan ook nog een keer gebeurt is niet heel groot.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten