X (Twitter)
Tech

Elon Musk wijzigt regels voor premiumfuncties op X: Kansen voor oplichters?

In een verrassende wending op het socialemediaplatform X, vroeger bekend als Twitter, heeft eigenaar Elon Musk aangekondigd dat invloedrijke accounts niet langer hoeven te betalen voor bepaalde premiumfuncties, mits ze aan specifieke criteria voldoen.

Deze maatregel, aangekondigd op 28 maart, stelt dat accounts met ten minste 2.500 geverifieerde volgers kunnen genieten van Premium-functies zonder kosten, terwijl accounts met meer dan 5.000 volgers toegang krijgen tot Premium+-functies.

Systeem is mogelijk oplichtergevoelig

De introductie van drie abonnementsniveaus – Basic, Premium en Premium+ – op X was bedoeld om contentmakers meer mogelijkheden te bieden. Echter, met de mogelijkheid voor gebruikers om verificatie te kopen, waarschuwen critici dat dit systeem oplichters kan faciliteren die zich voordoen als invloedrijke figuren om volgers naar frauduleuze schema’s te lokken.

Musk’s initiatief om betaalde verificatie via het zogenaamde ‘Twitter Blue’ model in te voeren was oorspronkelijk bedoeld om de strijd aan te gaan met de oplichters en spammers die voor zijn overname het platform bevolkten. Desondanks blijft de cryptogemeenschap bezorgd dat de premiumfuncties van X nog steeds een vruchtbare grond bieden voor oplichters om potentiële slachtoffers te bereiken.

Hoewel sommigen Musk’s besluit om geen kosten in rekening te brengen voor populaire accountverificatie toejuichen, benadrukken sceptici de mogelijke risico’s en onduidelijkheden over het interne mechanisme dat bepaalt wie in aanmerking komt voor deze gratis diensten. Tyler Glaiel, een vooraanstaande game-ontwikkelaar, uitte zijn zorgen humoristisch: “Dus een botfarm kan 2500 accounts kopen en die gebruiken om oneindig veel accounts te verifiëren?”

Angst voor aanmoedigen van groepen oplichters

De angst bestaat dat dergelijke maatregelen groepen oplichters zullen aanmoedigen om samen te werken en accounts te hergebruiken voor diverse soorten cyberaanvallen. Tegelijkertijd zien sommige kleinere accounts op X deze stap als een bevordering van ongelijkheid, terwijl anderen aansporen tot het ‘spelen van het systeem’ door elkaar te volgen voor toegang tot gratis premiumdiensten.

Deze zorgen komen naast eerdere inspanningen van X om het aantal ‘gold check’-accounts, berucht om het promoten van crypto-oplichting, te verminderen door de prijzen voor geverifieerde organisaties te verlagen. Volgens een rapport van CloudSEK is er een significante toename van “kwaadaardige campagnes die een Twitter Gold-account vereisen”, gericht op banen- en crypto-oplichting onder X-gebruikers.

De beslissing van Musk roept vragen op over de balans tussen het stimuleren van groei en het beschermen van gebruikers tegen oplichting, en of de prijsverlaging inderdaad bedoeld is om meer betaalde abonnees aan te trekken of dat het een strategie is om het platform veiliger te maken.

Blockchain nieuws

Herstructurering bij Yuga Labs na moeilijke periode
Quentin Tarantino wilde Metaverse maken voor nieuwe film
Kansen in Tokenisatie voor vermogensbeheerders, volgens Chainlink
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC