Nieuws, Stablecoin

G20-Leiders willen strikte regels vaststellen voor Stablecoins

Afgelopen vrijdag zijn de leiders van de G20 samengekomen voor een vergadering. Hierin zijn ze overeengekomen dat er strikte regels moeten worden vastgesteld voor stablecoins, zoals de Libra van het sociale media netwerk Facebook.


Stablecoins weigeren voor nu

Hiermee brachten de leiders van de G20 ook direct een waarschuwing mee. Zo moeten stablecoins voor nu worden geweigerd, totdat alle risico’s die ze voor mondiale economieën met zich meebrengen, zijn opgelost. Dit oordeel volgt uit het rapport dat de G7 ongeveer een week geleden heeft uitgebracht. In dit rapport werd bekend dat stablecoins een gevaar kunnen zijn voor het financiële systeem.

Dit soort risico’s moeten volgens de G20 eerst worden opgelost voordat deze projecten kunnen worden goedgekeurd. Zo werd het witwassen van geld, illegale financiering en consumenten- en beleggersbescherming als belangrijkste risico’s genoemd.


Analyse Digitale Activa

De Europese Commissie voert hiernaast een analyse uit om te zien of er acties moeten worden uitgevoerd met betrekking tot digitale activa. Hoelang dit gaat duren is nog onbekend.

De gouverneur van de ‘Bank of Japan’, Haruhiko Kuroda, zal gaan onderzoeken hoe stablecoins het best kunnen worden gereguleerd op basis van voorstellen van instanties als de FSB en de FATF.


Hindernissen voor Facebook Libra

Het lijkt er hierdoor op dat het Libra-project van Facebook nog een aantal lastige hindernissen te zien krijgt, voordat deze officieel zal worden goedgekeurd. Er zullen nog een hoop regelgevingen worden gecreëerd ten aanzien van stablecoins, om zo de potentiële risico’s weg te nemen. Hierdoor wordt de lancering van Libra in 2020 steeds minder aannemelijk. Facebook is zelf nog niet met een update gekomen rondom de lancering van Libra in 2020. Het is hierdoor nog niet duidelijk of er vertraging wordt opgelopen of niet.