Nieuws, Trending

Gedecentraliseerde wereldkaart FOAM is gelanceert op Ethereum

De gedecentraliseerde wereldkaart ‘FOAM’ is gelanceerd op het Ethereum netwerk. Één van de langverwachte blockchain-applicaties is daarmee officieel van start gegaan.

Betrouwbaarheid

Met behulp van de technologie achter slimme contracten die de Ethereum blockchain biedt wil het bedrijf achter FOAM een betrouwbare, maar ook veerkrachtige wereldkaart opbouwen. Nu is de applicatie officieel live gegaan.

Amerika is onbetrouwbaar

Volgens Ryan John King, mede-oprichter en momenteel de CEO van FOAM, is het constant delen van jouw locatie door middel van GPS een groot probleem. De satellieten achter deze GPS zijn namelijk eigendom van de Amerikaanse overheid en tevens kwetsbaar en zeer onbetrouwbaar. Hier moest een oplossing voor worden gevonden; FOAM. FOAM lost dit op door de manier waarop jouw locatie wordt bepaald (flink) aan te passen. Zo wordt de cartografie via FOAM uitgespreid over een netwerk van individuele gebruikers (in plaats van een satteliet). Deze gebruikers registreren de locaties op de FOAM-kaart met behulp van een cryptografische techniek dat een locatielabel wordt genoemd.

Stimulant

De gebruikers van FOAM worden gestimuleerd om de kaart te vullen met nieuwe locaties. Dit door gebruik te maken van een token (het FOAM-token). Deze token is door het bedrijf tot leven is gewekt met dit specifieke doel. Tevens dienen de FOAM-tokens als een kwaliteitscontrolemechanisme door gebruikers de nauwkeurigheid van een locatie te kunnen beoordelen. Dit mechanisme is een bekend mechanisme in dApps en staat bekend als een register dat is beheerd door tokens.

Meer dan 500 points of interest

Het lijkt er op dat FOAM is met de uitrol is begonnen bij de grote steden als Berlijn en New York. Hier zijn in de afgelopen 24 uur blauwen stippen op de applicatie ter voorschijn gekomen, dit zijn voorgestelde maar nog onbevestigde locaties. Hiernaast zijn er inmiddels al meer dan 500 points of interest toegevoegd en lijkt de lancering relatief succesvol.

Nog verboden om tokens over te brengen

Er zit echter een klein addertje onder het gras bij het gebruik van FOAM-tokens. Zo moeten kopers van deze token minstens 10 interessante punten (points of interest) op de kaart plaatsen om hun tokens over te mogen brengen naar een andere Wallet. Tevens is het overbrengen van tokens in de eerste 45 dagen na de lancering van de applicatie compleet verboden en dus niet mogelijk. Hierdoor probeert het bedrijf te voorkomen dat de tokens van FOAM als objecten van pure speculatie worden gebruikt, in plaats van bij te dragen aan het FOAM-project.