Nieuws

Gelekte Nvidia RTX 3080 Ti-GPU toont enorme mining efficiëntie aan

Ook de wereldwijde videokaartenmarkt is door onder andere corona hard getroffen. Hierdoor loopt de geplande RTX 3000-serie grafische kaarten van Nvidia de nodige vertraging op. Waar verwacht werd dat deze inmiddels wereldwijd overal verkrijgbaar zouden zijn, blijken er grote voorraadtekorten te zijn.


Mogelijk enorme prestaties

Eerder zette Nvidia een software-limiter op hun nieuwe Nvidia grafische kaarten. Dit om ervoor te zorgen dat de grafische kaarten minder aantrekkelijk zouden zijn voor het minen van cryptocurrencies. In slechts korte tijd werd hier echter een omweg voor gevonden, waardoor de limiter omzeild kon worden.

De data die de grafische kaarten dan genereren suggereert een grote stap voor crypto-miners met GPU’s. Zo zou de nog niet uitgegeven RTX 3080 Ti Ethereum (ETH) kunnen minen met maar liefst 118,9 megahashes per seconde (MH / s). Dit is ruim vier keer meer dan de grafische kaarten ooit zouden kunnen doen met de softwarelimiter actief. Het gaat hier echter nog om geruchten, want Nvidia heeft dit nog niet bevestigd en de grafische kaarten zijn nog niet te koop.


Grote vraag naar grafische kaarten

Sinds de enorme vraag naar grafische kaarten vanuit de crypto-wereld, heeft Nvidia naar verluidt een volledige herziening gemaakt van zijn RTX 3000-serie. Dit houdt in dat de prestaties van de grafische kaart niet noodzakelijk representatief zijn voor de grafische kaarten die uiteindelijk in de schrappen liggen. Verwacht wordt dat de eerste exemplaren in mei van dit jaar in de schrappen zullen liggen. Het is nog niet bekend in welke hoeveelheden dit precies zal zijn, waardoor het mogelijk kan zijn dat deze kaarten vrijwel direct uitverkocht zullen zijn.

Mocht de uiteindelijke grafische kaarten echter de potentiële hash-rate van 118,9 MH / s halen, dan zou dit een enorm winstgevende kaart zijn voor bijvoorbeeld de miners van Ethereum in China. Met de huidige stroomprijzen in het land van circa $0,08 per kilowattuur, zou de nieuwe grafische kaart circa $380 per maand moeten opleveren, of ongeveer $4.560 per jaar, per kaart. Hoeveel winst de kaart exact gaat opleveren hangt hierdoor enorm af van de te betalen elektriciteitskosten. Verwacht wordt dat de kaart circa €999 gaat kosten bij de release. Dit bedrag kan echter door de huidige omstandigheden op online marktplaatsen snel oplopen. Nvidia hoopt dit jaar nog de tekorten weg te werken.