Gemini Logo on Smartphone
Regulatie

Gemini schikkingt met New York AG voor $50 miljoen over het Earn-programma

Het kantoor van de procureur-generaal van New York heeft aangekondigd dat het meer dan $50 miljoen heeft teruggevorderd van het cryptoplatform Gemini. Dit bedrag zal worden teruggegeven aan investeerders die betrokken waren bij het Earn-programma van het platform.

Misleiden van investeerders

Procureur-generaal Letitia James verklaarde dat de $50 miljoen een schikking vormt van een rechtszaak die haar kantoor in oktober 2023 tegen Gemini had aangespannen. De rechtszaak beweerde dat Gemini 230.000 investeerders, waaronder inwoners van New York, had misleid via het Earn-programma in samenwerking met Genesis Global Capital, door de risico’s niet bekend te maken.

“Het vertrouwen van honderdduizenden mensen, waaronder minstens 29.000 New Yorkers, werd geschonden en hun geld werd opgelicht door Gemini via zijn nep Earn-programma,” aldus James. “Gemini presenteerde zijn Earn-programma als een manier voor investeerders om hun geld te laten groeien, maar in werkelijkheid loog het en blokkeerde het investeerders van hun rekeningen.”

In mei bereikte het kantoor van James een soortgelijke schikking met Genesis, waarbij het bedrijf $2 miljard moest terugbetalen aan gedupeerde investeerders via het Earn-programma. Volgens de procureur-generaal waren deze schikkingen alleen van toepassing op Genesis en Gemini, en zal de rechtszaak worden voortgezet tegen Digital Currency Group, CEO Barry Silbert, en voormalig CEO van Genesis, Soichiro Moro.

Slachtoffers worden terugbetaald

De schikking verbiedt Gemini om nog enige cryptocurrency-leenprogramma’s uit te voeren in de staat New York. James verklaarde op X dat “iedereen die door Gemini is bedrogen, zijn geld terugkrijgt.” Gemini Trust meldde dat getroffen Earn-gebruikers binnen zeven dagen “100% van de aan hen verschuldigde activa” kunnen verwachten.

Het kantoor van James heeft ook andere cryptobedrijven aangepakt die naar verluidt illegaal opereren in New York. In 2023 werden rechtszaken aangespannen tegen de voormalige CEO van Celsius, Alex Mashinsky, en tegen KuCoin. Mashinsky wordt strafrechtelijk vervolgd in het zuidelijke district van New York en zal naar verwachting in januari 2025 voor de rechter verschijnen.

Regulatie nieuws

Terraform Labs gaat vier bedrijven verkopen om schulden af te betalen
Toezichthouder van Cyprus roept accountants op om terrorismefinanciering aan te pakken
Advocaten: De SEC gaat absoluut achter ‘Celebrity coins’ aan
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen